Sarajevo
111

Općina Novi Grad će osnovcima do 4. razreda osigurati besplatne udžbenike

S. Š.
Sjednica Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo
Sjednica Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo
Općinsko vijeće Općine Novog Grada Sarajevo usvojilo je izmjene i dopune budžeta za 2022. godinu, a rebalansom su, između ostalog, obezbjeđenja sredstva za nabavku udžbenika učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola.

Na 17. sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo koja je održana jučer usvojene su izmjene i dopune budžeta ovu godinu.

Izmjene i dopune pored postojećih projekata obuhvataju i niz novih stavki koje su uvrštene kroz rebalans budžeta Općine Novi Grad Sarajevo. Pored ostalog, rebalansom su obezbijeđena i sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola. Dakle, svi osnovci u općini Novi Grad Sarajevo će imati besplatne udžbenike za nadolazeću školsku godinu.

Također, osigurana su sredstva za izgradnju stambenog objekta u ulici Nusreta Prohića u naselju Buča Potok, koji izgorio u požaru u augustu prošle godine. Dio sredstava za izgradnju objekta obezbijedila je i Vlada Kantona Sarajevo.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirza Selimbegović, kazao je da je na današnjoj sjednici jedna od najvažnijih tačaka rebalans budžeta, koji je značajno rebalansiran s obzirom da je došlo do velikog povećanja prihoda.

"Najviše se odrazilo da imamo povećanje prihoda od poreza, tako da smo napravili rebalans budžeta za nekoliko postojećih projekata i nekoliko novih stavki koje smo uvrstili. Najprije bih istakao ovu za udžbenike za osnovnu školu, gdje su za naše osnovce iz Novog Grada, našom odlukom obezbijeđena sredstva za nabavku udžbenika od prvog do četvrtog razreda”, kazao je Selimbegović.

Općinsko vijeće je također informisano i o stanju sigurnosti i aktivnostima četvrte policijske uprave Novi Grad, kao i o radu KJKP "GRAS" na području ove sarajevske općine.

Generalni direktor tog preduzeća Senad Mujagić kazao je da je izvještaj veoma loš s obzirom da se odnosi na 2021. godinu. U 136 godina postojanja preduzeća ”GRAS”, kad se izuzmu godine agresije, ovo je najgora godina što se tiče ovog preduzeća.

Na 17. radnoj sjednici Općinskog vijeća usvojeni su i prijedlog Odluke o rasporedu sredstava za finansiranje projekata u svrhu održivog povratka za 2022. godinu, kao i prijedlozi odluka i rješenja iz imovinsko-pravne oblasti.

Također, usvojena je i informacija o realizaciji Programa rada Općinskog vijeća za prvih šest mjeseci u 2022. godini.