BiH
391

Općina Centar neće dozvoliti zatvaranje osnovnih škola

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dostavilo je Općini Centar informaciju u kojoj je naglašeno da se pristupilo sveobuhvatnoj analizi stanja u oblasti odgoja i obrazovanja s ciljem očuvanja stabilnosti i likvidnosti budžeta.

Iz Kantona Sarajevo ističu kako je nakon izvršenih analiza ustanovljeno da značajan broj škola na području općine Centar ne ispunjava zakonske uslove za rad u odnosu na ukupan broj učenika, te da Općina u okviru svojih nadležnosti treba preduzeti hitne korake na utvrđivanju činjeničnog stanja, te prema nadležnima pokrenuti proceduru preispitivanja mreže osnovnih škola na području Centra.

U nadležnom kantonalnom ministarstvu također su zatražili i zvaničan prijedlog Općine Centar u vezi racionalizacije mreže osnovnih škola.

Paralelno sa ovom informacijom, na adresu načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića stigao je i upit Vijeća roditelja Osnovne škole "Vladislav Skarić“ gdje roditelji zahtijevaju da im se dostavi odgovor o navodnom zatvaranju škole nakon završetka školske 2014./2015. godine. U svom pismu roditelji kažu kako su šokirani nepotvrđenim informacijama o navodnom zatvaranju škole te traže stav Općine Centar po ovom pitanju.

"Ako se budem ja pitao kao načelnik Općine Centar, a nadam se da i Općinsko vijeće ima takav stav, nijedna škola u Centru neće biti zatvorena. Meni kao načelniku nije jasno kako je moguće da se presuda Ustavnog suda FBiH ne provodi i da zbog toga još niko nije odgovarao", ističe načelnik Bećirević.

"Općina Centar nema nadležnost nad obrazovanjem iako je presudom Ustavnog suda FBiH iz 2010. godine, između ostalog, predškolsko i osnovno obrazovanje vraćeno u nadležnost jedinica lokalne samouprave. Godinama Općina Centar ulaže u školske objekte, stimuliše učenike i podržava obrazovni sistem, a uporedo sa time traži od Kantona Sarajevo da se ispoštuje presuda Ustavnog suda. Međutim, ni pet godina nakon presude to nije urađeno. Iz tog razloga, s obzirom da u praksi nadležnost obrazovanja nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, Općina Centar nema namjeru pokretati procedure preispitivanja mreža osnovnih škola na području Centra. Štaviše, u Općini Centar ostali smo iznenađeni informacijom o potrebi transformacije određenog broja škola u područne škole, a još više pismom roditelja koji sa nevjericom iščekuju završetak školske godine", navode iz ove općine.

Općina Centar je, kako navode, "na strani građana, odnosno djece koja trebaju imati najbolje moguće uslove za obrazovanje i to je jedini stav koji imamo po ovom pitanju".

"Od Kantona Sarajevo tražimo da ispoštuje presudu Ustavnog suda Federacije BiH i vrati predškolsko i osnovno obrazovanje u našu nadležnost kako bi učenicima obezbijedili još kvalitetnije uslove za rad. Naša namjera je da otvaramo nove škole i to smo dokazali izdvajanjem sredstava za izgradnju škole na Šipu, a ne da ih zatvaramo", dodaju iz ove općine.