BiH
0

Općina Centar izdvojila 5.000 KM za školske biblioteke

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Općina Centar je i ove godine iz svog budžeta izdvojila 5.000 KM za opremanje biblioteka u osnovnim školama sa svog područja.

Novčana sredstva raspoređena su pojedinim osnovnim školama, u skladu sa brojem učenika i ukupnim raspoloživim fondom školske lektire. Ove godine su kao prioriteti za opremanje biblioteka određene tri osnovne škole - "Alija Nametak", kojoj je dodijeljeno 2.000 KM, te "Musa Ćazim Ćatić" i "Isak Samokovlija", koje su dobile po 1.500 KM.

Na osnovu Zakona o bibliotečkoj djelatnosti, Javna ustanova Biblioteka Sarajevo izvršila je u prošloj godini nadzor i uradila analizu stanja biblioteka u osnovnim školama na području općine Centar. Nadzor nad bibliotekama vršen je kroz nekoliko osnovnih parametara: građa koja se čuva, prostor, oprema, ustroj biblioteke i osoblje koje je zaduženo za rad u biblioteci. Od ukupno deset škola na području općine Centar u kojima je izvršen nadzor, šest nije zadovoljilo potreban minimum knjiga (5.000 bibliotečkih jedinica) predviđenih bibliotečkim standardom.

Inače, u bibliotekama 11 osnovnih škola Centra učenicima je u protekloj školskoj godini bilo na raspolaganju 52.418 primjeraka knjiga, od čega 16.468 obavezne školske lektire. Broj knjiga obavezne lektire po učeniku iznosi od 1,70 u OŠ "Alija Nametak" do 11,55 knjiga u OŠ "Vladislav Skarić". Bez obzira na broj knjiga ustanovljen je nedostatak obavezne lektire, a neki od problema su i mali broj naslova, stalna amortizacija knjiga, promjena obavezne lektire po nastavnom planu i programu.

Imajući u vidu da su dobro opremljene školske biblioteke i obogaćivanja knjižnog fonda nužni za uspješno izvođenje nastave i unapređenje odgojno-obrazovnog rada, Općina Centar će nastaviti pružati finansijsku podršku osnovnim školama iako još uvijek nije njihov osnivač niti za to ima zakonsku obavezu.