Od aprila azil u Prači
0

Općina Centar izdvojila 20.000 KM za kastraciju pasa lutalica

Sarajevo-x.com
U prostorijama Veterinarske stanice na Slatini u petak je potpisan ugovor o realizaciji granta iz budžeta Općine Centar kojim su sredstva u iznosu od 20.000 KM izdvojena za kastraciju i sterilizaciju pasa lutalica na području Centra u 2012. godini.

Ugovor su potpisali načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktor Veterinarske stanice Sarajevo dr. Nedim Brdarić.

"Općina Centar je i u prošloj godini izdvojila sredstva iz budžeta za ovu namjenu, tako da sada praktično nastavljamo realizaciju projekta koji je neophodan u nastojanju da se spriječi povećanje broja pasa lutalica na ulicama", kazao je prilikom potpisivanja ugovora načelnik Bećirević i podsjetio da će od aprila 2012. godine biti u funkciji azil za napuštene životinje u Prači, gdje će biti zbrinut određeni broj pasa koji lutaju ulicama Sarajeva.

Direktor Veterinarske stanice dr. Nedim Brdarić istakao je tom prilikom da je permanentna kastracija i sterilizacija pasa jedina metoda koja će dovesti do značajnog reduciranja broja nezbrinutih životinja u gradu.

"Prošle godine kastrirano je i sterilisano oko 550 pasa na području četiri gradske općine. Današnje potpisivanje sporazuma omogućava kontinuiran rad na rješavanju ovog problema. Sa Općinom Centar njegujemo vrlo uspješnu dugogodišnju saradnju na polju veterinarske zaštite, odnosno kontrole epizotiološke situacije na području Centra", naglasio je direktor Veterinarske stanice dr. Nedim Brdarić.

Aktivnosti na besplatnoj kastraciji napuštenih životinja će se provoditi u veterinarskim ambulantama na Stupu (Nikole Šopa 41) i na Slatini (Slatina b.b.). Pse će uz prethodnu koordinaciju sa Veterinarskom stanicom u ambulante dovoditi predstavnici nevladinih organizacija koje su također potpisnice protokola: Udruženje građana ''Pomoć životinjama – Help Animals'', Udruženje za zaštitu i prava životinja ''Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini'', Udruženje za zaštitu životinja ''Av Mau'' i Udruženje za zaštitu životinja ''Avlijaneri'', kao i građani.

Veterinarska stanica će obezbijediti smještaj pasa u stacionaru za vrijeme oporavka (jedan dan za mužjake i dva dana za ženke) te im za to vrijeme pružiti hranu i adekvatne higijenske uslove. Čišćenje boksova, hranjenje životinja i monitoring će od ponedjeljka do subote u 14 sati obavljati uposlenici Veterinarske stanice, a nakon toga i nedjeljom brigu o psima preuzimaju predstavnici nevladinih organizacija.

Prema riječima upravnika ambulante na Slatini Igora Jerkovića, svi operisani psi će također biti vakcinisani, očišćeni od endo-parazita i evidentirani te označeni markicom u uhu. Također pokušat će se tražiti i njihovo udomljavanje.

"Kastracijom se neće samo spriječiti povećanje brojnosti napuštenih životinja, nego će operativni zahvat utjecati i na njihovo ponašanje – bit će smanjena njihova agresivnost, nagon za kretanje i čuvanje teritorija", informisao je prisutne Igor Jerković.

Predstavnici nevladinih organizacija i građani će imati obavezu svakog oporavljenog psa (koji eventualno ne bude udomljen) vratiti na mjesto gdje je boravio prije operativnog zahvata, u skladu sa preporukama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.