Zgrada u Čekaluši 27
0

Općina Centar će pomoći sanaciju štete od požara

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Općina Centar će, koliko to budu dozvoljavale njene finansijske mogućnosti, stanarima zgrade u Čekaluši 27 pomoći pri obnovi uništenog krova zgrade, kojeg treba postaviti prije pogoršanja vremenskih uvjeta.

Nedugo nakon izbijanja katastrofalnog požara u stanu zgrade u ulici Čekaluša 27, koji se dogodio 3. septembra 2009. godine oko 12 sati, na mjesto tragedije je izašao načelnik Općine Centar Dževad Bećirević sa svojim pomoćnikom za civilnu zaštitu Sulejmanom Sijarićem. Osim što je požar uzrokovao ljudske žrtve (smrtno stradala 46-godišnja sugrađanka Nadežda Brčkalo dok je šestoro povrijeđenih) također je načinio i znatnu materijalnu štetu (jedan potpuno uništen stan i pet oštećenih).

Načelnik Bećirević je odmah naložio Službi za stambene poslove Općine Centar da po hitnom postupku pronađe način da se uradi rekonstrukcija krova zgrade. Općinska Služba za stambene poslove je danas kontaktirala upravitelja zgrade - firmu "Sarajevostan" sa zahtjevom da joj u što kraćem roku dostavi predmjer i predračun radova za obnovu krovne konstrukcije. Tako će Općina Centar, koliko to budu dozvoljavale njene finansijske mogućnosti, našim sugrađanima pomoći pri obnovi uništenog krova zgrade, kojeg treba postaviti prije pogoršanja vremenskih uvjeta.

Na gašenju požara, koje je trajalo više od tri sata, bilo je angažovano 25 vatrogasaca sa deset vozila. Osim pripadnika Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo učestvovali su i vatrogasci dobrovoljci iz DVD "Bjelave" i "Vratnik".

"Čim smo dobili dojavu o požaru, odmah je osam pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Bjelave", sa opremom koju im je nabavila Općina Centar, izišlo na mjesto događanja da pomognu pri gašenju požara i spašavanju ugroženih stanara iz susjednih stanova i zgrada", rekao je Sulejman Vranac, komandant DVD "Bjelave" i dodao da ovakvi slučajevi pokazuju koliko je bitno ulaganje u jedinice i opremu za spašavanje ljudi i materijalnih dobara.