BiH
224

Opća bolnica Sarajevo od danas "JU Opća bolnica prim. dr. Abdulah NakaŠ"

FENA
Skupština Kantona Sarajevo donijela je danas rješenje o izmjeni naziva JU Opća bolnica Sarajevo.Dosadašnji naziv mijenja se u “JU Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Komisija za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine KS-a na sjednici od 13. aprila jednoglasno je prihvatila inicijativu Udruženja boraca “Bosnae- Zelene beretke” i Udruženja “Prijatelji Opće bolnice Sarajevo” da se izvrši promjena naziva JU Opća bolnica Sarajevo u novi naziv JU “Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Rahmetli prim. dr. Abdulah Nakaš rođen je u Sarajevu 27. novembra 1944. gdje je proveo djetinjstvo, osnovno i srednje obrazovanje te završio Medicinski fakultet i specijalizaciju iz opće hirurgije. Ljubav prema čovjeku i pozivu hirurga bile su i ostale njegovo životno opredjeljenje sve do prerane smrti 27. novembra 2005.

Cjelokupan radni vijek rahmetli prim. dr. Abdulah Nakaš proveo je u medicinskoj praksi. Njegov angažman tokom agresije na Grad Sarajevo i BiH kao glavnog hirurga Armije RBiH i šefa hirurških disciplina u Državnoj bolnici Sarajevo bio je primjer humanizma kakav nije ranije zabilježen u sredini u kojoj je živio i radio prim. dr. Abdulah Nakaš.

Rahmetli prim. dr. Abdulah Nakaš nosilac je više priznanja od kojih je Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva za iskazane rezultate i rad u periodu agresije na Grad Sarajevo i BiH, te neposredni poratni angažman u oblasti medicinske znanosti, jedno od posebnih priznanja kojim je ostao trajno vezan za svoj rodni Grad Sarajevo.