Velike poplave u BiH
0

Opasno u Sarajevu i Mostaru, Goraždani u panici

Piše: T. Sekulić
Goražde
Obilne kiše uzrokovale su velike poplave u Bosni i Hercegovini. Građani Goražda ističu da su njihov grad zadesile najveće poplave u posljednjih 30 godina. Teška situacija je i u Kantonu Sarajevo, pogotovo u općinama Trnovo i Ilidža, a poplave su pogodile i Hercegovačko-neretvanski i Bosansko-podrinjski kanton.

"Prema posljednjim informacijama situacija u općini Trnovo je bolja i nivo rijeke Željeznice je u opadanju. Međutim, u općini Ilidža rijeke Zujevina i Bosna su u blagom porastu i najteža situacija je i dalje u ulicama Hendekuša i Bratunačka", kazao je za Sarajevo-x.com dežurni operativni u Operativnom centru Civilne zaštite KS.

Nekoliko desetina kuća u ulici Bratunačka je poplavljeno, zbog čega je u domaćinstvima isključena struja, a policija i vatrogasne ekipe s čamcima za spašavanje nalaze se na mjestu događaja.

Iz Operativnog centra Civilne zaštite su ranije izijestili da se uz rijeku Zujevinu rade nasipi, kao i u naseljima Otes i Doglodi kako bi se spriječilo daljnje izljevanje rijeka i plavljenje kuća.

Sinoć je u naselju Osjek na Ilidži evakuisano nekoliko porodica, a jutros nije bilo novih evakuacija.

Iz Civilne zaštite KS istakli su da su sve ekipe za spašavanje u pripravnosti i da se neprestano prati razvoj situacije.

I vodostaj Drine na području Semberije tokom noći porastao je za 15 centimetara, a situacija postaje sve ozbiljnija zbog veoma visokog protoka vode na Hidroelektrani Bajina Bašta.

Veoma teška situacija u Goraždu

Poplavljene su sve općine od Foče do Višegrada i nizvodno. Najteža situacija je vjerovatno u Goraždu. Građani ističu kako je stanje vanredno i da na pamte takve poplave u posljednjih 30 godina.

Drina se izlila se iz korita i u samom centru grada. Ugrožena su naselja Luka, Pobarnik te brojna druga gradska i prigradska naselja, ali i mjesne zajednice na cijelom toku Drine. Potopljeni su brojni stambeni i poslovni objekti, putne komunikacije te poljoprivredna dobra, a porodice su morale napustiti svoje domove.

Ekipe Civilne zaštite i Teritorijalne vatrogasne jedinice su na terenu i čini se sve kako bi se spriječilo daljnje plavljenje objekata.

Poplave su pogodile i Hercegovačko-neretvanski i Bosansko-podrinjski kanton.

U Konjicu je došlo do plavljenja priobalnih naselja. Građani su prijavili klizišta na lokalnim I regionalnim putevima. U Mostaru su također ekipe civilne zaštite i vatrogasne ekipe u stanju pripravnosti. Nivo rijeke Neretve je u porastu, a nekoliko objekata je već poplavljeno.

U općini Posušje ugroženo je naselje Sutina s oko 1.000 stanovnika, koje je komunikacijski potpuno odsječeno zbog nabujale rječice Ugrovače.

Voda je stigla i nadomak desetak kuća u centru Gornjeg Vakufa i naseljima Dobrošin, Kokino Selo i Boljkovac. Ukoliko kiša koja trenutno pada ne prestane, mještani tih kuća morat će se iseliti iz njih. Na 15-ak lokacija Vrbas se izlio iz korita, plaveći mnoga poljoprivredna imanja. Nivo ove rijeke i njenih pritoka je u stalnom porastu i na kritičnoj tački u mnogim dijelovima.

Podsjećamo, poplave su u srijedu izazvale velike probleme širom Bosne i Hercegovine, a situacije nije mnogo bolja ni u četvrtak u jutarnjim satima.