Solidarnost
0

Omladina iz evropskih zemalja pomaže siromašnim Srebreničanima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Organizacija Emmaus international - međunarodni forum solidarnosti, po četvrti put u Potočarima kod Srebrenice organizira Omladinski kamp pod nazivom "Srebrenica - put ka novoj Evropi".

Oko 120 omladinaca iz Francuske, Španije, Italije, Holandije, Egipta i Bosne i Hercegovine angažirano je na uređenju parkinga i uklanjanja arhitektonskih barijera za invalidne osobe, pomažu starim i bolesnim ljudima u obavljanju kućnih poslova, a za najsiromašnije povratnike, uručuju kućanski namještaj i hranu.

"Drago nam je da kroz svoje aktivnosti možemo pomoći ugroženom stanovništvu Srebrenice. Akcenat dajemo na radne aktivnosti, ali je zastupljen i humani dio kroz pomoć siromašnim, izjavio je Mirza Avdić, jedan od organizatora kampa.

"Dolazim treći put u Srebrenicu u ovaj kamp. Za mene je ovo jedna velika avantura. Želja nam je da s ovdašnjim stanovništvom razmijenimo iskustva, a prije svega da im pružimo pomoć, koliko smo u mogućnosti", rekao je Livijen Pien iz Francuske.

Djevojka Vafa el Gazi također je iz Francuske. Kaže da je ovdje došla da podijeli energiju sa Srebreničanima i da im pomogne.

Španac Frederiko Grollas je prvi put u Bosni i Hercegovini i Srebrenici.

"Ovim ljudima ovdje može se i mora pomoći. Ima mnogo ljudi kojima je njega i pomoć potrebna. Bilo bi dobro kad bi se našlo još više sličnih organizacija koje bi ovdje imale svoje aktivnosti, slične našim".