BiH
265

Omerhodžić: BiH nije na crnoj listi, ali je imidžu naše zemlje načinjena šteta

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina se još uvijek ne nalazi na crnoj listi Financial Action Task Forceu (FATF), ali je saopćenjem Komiteta eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) imidžu BiH u svijetu ipak načinjena šteta, istakao je u razgovoru za Klix.ba Samir Omerhodžić član bh. delegacije u MONEYVAL-u.

Podsjećamo, MONEYVAL je izdao saopćenje u kojem se zemlje članice MONEYVAL-a, ali i druge zemlje pozivaju da obrate posebnu pažnju i provedu dodatne procedure tokom finansijskih transakcija sa osobama i institucijama iz BiH, zbog toga što BiH nije u roku usvojila Zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti.

MONEYVAL će poslati preporuku i globalnom tijelu FATF koje ima takozvanu "crnu listu". Stavljanjem BiH na ovu listu svako finansijsko poslovanje s BiH je objekt strogog nadzora. Slanje novca iz inostranstva će biti mnogo komplikovanije jer će finansijske institucije biti oprezne i praviti mnogo kontrola kako bi provjerili da novac nije opran ili namijenjen za kriminalne svrhe.

"Javno saopštenje MONEYVAL-a ne znači stavljanje na crnu listu. Taj tretman za zemlje koje su visokog rizika radi FATF, koji je neka vrsta supervizora koji je propisao te preporuke. Svaka zemlja se ocjenjuje u 49 preporuka koje je propisao FATF, a provodi ih MONEYVAL", rekao je Omerhodžić u razgovoru za Klix.ba.

Ističe da u skladu sa saopćenjem MONEYVAL-a moraju postupiti sve zemlje.

"Na koji način će to one uraditi, zavisi od pojedine zemlje. Dakle, svaka zemlja će odlučiti na koji način će primijeniti dalje mjere prema BiH. FATF zasjeda sredinom juna i vjerovatno će se baviti pitanjem BiH. S obzirom da je pomenuti zakon na dnevnom redu Doma naroda 6. juna može se desiti više scenarija. Može se desiti da zakon bude usvojen, ali čak i tada da javno saopćenje ostane do kraja septembra kada je novi sastanak MONEYVAL-a", rekao je Omerhodžić.

Naglasio je da se ne zna hoće li MONEYVAL u narednim danima povući saopćenje kojim je načinjena šteta imidžu BiH, niti da li će FATF tretirati BiH na neki poseban način.

"Naravno, da je veća vjerovatnoća da se proces stavljanja BiH na crnu listu uspori ako se usvoji zakon, pa da onda bh. zvaničnici diplomatskim mrežama pokušaju popraviti štetu koja je već učinjena", rekao je Omerhodžić.