BiH
54

Olimpijski muzej čeka na rekonstrukciju: Otvaranje najkasnije do kraja 2017.

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Zgrada Olimpijskog muzeja u Sarajevu, ranije poznata kao Vila Mandić, i dalje čeka na svoju potpunu rekonstrukciju.

Prema najavama iz Olimpijskog komiteta BiH dan kada će muzej 14. Zimskih olimpijskih igara ponovo otvoriti svoja vrata sve je bliži. Kako kaže Marijan Kvesić, trenutni predsjednik bh. kuće olimpizma, to bi se moglo desiti najkasnije do kraja 2017. godine.

Od 2004. godine Olimpijski komitet BiH pokušava rekonstruisati zgradu Olimpijskog muzeja u Sarajevu koja se nalazi u naselju Mejtaš. Zgrada je tokom agresije na BiH gotovo potpuno uništena 27. aprila 1992. godine granatiranjem s okolnih brda.

"Nažalost, moramo krenuti od konstatacije da OK BiH od 2004. godine pokušava rekonstruisati zgradu na Mejtašu. Uspjeli smo da zatvorimo otvore na tom objektu. Moram reći da je olimpijska akademija ili muzej u nadležnosti svakog grada koji je bio domaćin igara. OK BiH mora u ovom segmentu da upada sa svojim aktivnostima kako bi se konačno završila rekonstrukcija zgrade olimpijske akademije i muzeja. U ovom momentu imamo kvalitetne uvjete da možemo reći da ćemo taj proces završiti za jednu, najkasnije za dvije godine", kaže Kvesić i nastavlja:

"Stvorili smo dobar ambijent kada je u pitanju odnos sa Evropskom zajednicom. Već su na neki način donesene potrebne odluke da se izdvoji 500.000 eura kako bi se završilo renoviranje Vile Mandić, koja će biti olimpijska akademija i gdje će se vratiti naš muzej. Računamo da će se ponovo pokrenuti aktivnosti Evropske zajednice i da će se ta sredstva osigurati. Potom bi raspisivanjem tendera završili taj proces."

Kvesić se nada da će to dovesti do toga da OK BiH konačno dobije adekvatan prostor za olimpijsku akademiju, ali i eksponate sa sarajevske olimpijade, koji su trenutno izloženi u Olimpiskoj dvorani "Zetra", gdje je privremeno smješten muzej.

"Do sada je inicijalna sredstva dao Međunarodni olimpijski odbor putem olimpijske solidarnosti. Trenutno vršimo aktivnosti u tri pravca. Osim već spomenutog aranžmana sa EZ, isto tako se obraćamo UNESCO-u, ali i MOK-u. Čak u jednom trenutku dok je predsjednik MOK-a bio Jacques Rogge mogli smo dobiti sredstva direktno iz njihovog proračuna. No, uslov je bio da osiguramo 50 odsto sredstava svojim aktivnostima. Nažalost u tome nismo uspjeli, pa je taj dogovor sa MOK-om propao. Ipak, nadam se da će jedna od ove tri aktivnosti uroditi plodom. Kako sada stvari stoje najizvjesnije je da ćemo sredstva osigurati zahvaljujući Evropskoj zajednici", rekao je Kvesić.

Prema njegovim riječima vlast Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo do sada nisu pokazali previše interesa da pomognu u rekonstrukciji zgrade na Mejtašu.

"Nažalost,ne mogu se pohvaliti da su gradske i kantonalne vlasti u Sarajevu pomogle ovaj projekat. Smatram da na isti način kao OK BiH prema olimpijskom akademiji interes treba pokazivati grad Sarajevo, posebno jer je to obaveza svakog domaćina Olimpijade. Naše nije da čekamo druge i da se opustimo. Na nama je da radimo. Kao što smo uspjeli da osiguramo određena sredstva našim sportistima, tako ćemo našim aktivnostima pokušati da obezbijedimo novac za Vilu Mandić", zaključuje Kvesić.

Za potpuno renoviranje zgrade Olimpijskog muzeja i akademije potrebno je ne više od milion KM. Projekat za unutrašnje uređenje prostorija i određenih detalja na fasadi već postoji, tako da se čekaju sredstva kako bi se on i realizovao.

Zahvaljujući Edinu Numankadiću, direktoru Olimpijskog muzeja, tokom rata svi značajniji eksponati su sačuvani, izuzev zbirke od oko 8.000 slajdova koja je izgorjela.

Olimpijski muzej bio je smješten u nacionalizovanoj Vili Mandić izgrađenoj 1903. godine u Petrakijinoj ulici, čiji je kompleks vila sagrađenih u austrougarskom periodu proglašen nacionalnim kulturnim spomenikom BiH.

Nekada prekrasna vila, prije nego je 8. februara 1984. godine, na dan otvaranja 14. Zimskih olimpijskih igara postala Olimpijski muzej, bila je sjedište brojnih važnih domaćih i inostranih institucija. Tokom šezdesetih godina prošlog vijeka služila je i kao Konzulat Sjedinjenih Američkih Država u bivšoj SFR Jugoslaviji.