BiH
521

Okupljanje Patriotskog pokreta u Goraždu: Bosna uvijek može računati na svoje patriote

Piše: E. A.
U Spomen parku "Rorovi" u Goraždu danas su se okupili članovi Patriotskog pokreta, udruženja koje je registrovano u martu ove godine a okuplja bivše borce Armije RBIH i veterane koji su učestvovali u odbrani svoje zemlje a danas planiraju obilježiti sve značajne datume iz novije historije te niz drugih aktivnosti.

Odali su počast poginulih braniteljima Goražda koje, kako ističu, niko nema pravo zaboraviti, no poruka članova Patriotskog pokreta je također da nisu i ne žele biti nikome prijetnja niti bilo koga vrijeđati svojim okupljanjem u uniformama sa obilježjima RBIH. Naprotiv, smatraju kako obilježja države nikoga ne trebaju da vrijeđaju.

"To nisu nacionalna obilježja, već obilježja države BiH. Niko nema razloga ni potrebe da strahuje od nas. Pokazat ćemo da smo dobronamjerni i da nas odlikuje čast i poštenje.Mi samo želimo animirati ljude koji vole BIH i mi veterani želimo prenijeti svoja iskustva i znanja na mlađe generacije koji će i poslije nas da nastave da gaje kulturu, tradiciju,običaje i sve što je vezano za odbrambeno-oslobodilački rat 92-95 i časnu borbu svih pripadnika ARBiH. Mi nismo nikome prijetnja niti ćemo biti, niti ćemo se poistovjeti s nekima. Nećemo nikoga vrijeđati niti ćemo na bilo koji način dovesti u pitanje našu čast i dostojanstvo. Mi ćemo se truditi da budemo najbolji primjer svima a jedan od naših ciljeva je da pokažemo da ova zemlja uvijek može računati na svoje patriote i da bosanski patriotizam nije nestao", kaže Edin Bičo, predsjednik Patriotskog pokreta.

On ističe kako je javnost već predugo u dubokom snu te da su mnogi borci koji su položili živote za BIH zaboravljeni a demobilisani borci dovedeni u tešku situaciju bez posla i novca.

"Ni njihova djeca nemaju posao, isto je sa invalidima i djecom šehida. Mi želimo održavati šehitluke i ovaj spomen park gdje je koliba komandanta rahmetli Zaima Imamovića. Ne smijemo dozvoliti da ovaj prostor bude prepušten sam sebi. Trudićemo se da budemo najbolji,primjer svima. Koliko budemo bili obrazovani, školovani, obučeni i spremni toliko će nas svi respektovati. Ne smijemo i nećemo nikad zaboraviti doprinos Bosanaca i Hercegovaca drugih nacionalnosti koji su ugradili svoje živote u temelje jedine nam domovine, države BiH. Moram spomenuti pokojnog Željka Svitića koji je poginuo skupa s komandirom IDV-a rahmetli Seadom Sofovićem-Sofom, pokojna doktorica Dušica Vujasić, pokojni Pero Dacić ali i preživjele Saša Dragaš, Igor Sadovski, Jasenko Radović i drugi", kaže Bičo.

U Patriotskom pokretu se pripremaju da obilježe 18.septembar Dan oslobođenja Goražda, koji je urezan duboko u sjećanje onih koji su branili BIH ali za njega po mišljenju Patriotskog pokreta trebaju znati i mlađe generacije.

"Aktivno ćemo biti prisutni kod obilježavanja svih bitnih datuma i ličnosti iz perioda 92-95. i nećemo nikad i nikome više dozvoliti da pokuša dići ruku na Bosnu i Bošnjake kao narod koji je najviše stradao jer mi rezervne domovine nemamo i branićemo je svim raspoloživim demokratskim i drugim sredstvima ali i svojim životima. Goražde je to već dokazalo", kaže Bičo.