BiH
18

Okončani protesti i blokada: Radnici upućuju i pismeni zahtjev za smjenu Umihanićeve vlade

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Poslije trosatnih protesta i jednosatne blokade sjeverne gradske saobraćajnice, stotinjak nezadovoljnih radnika sa područja Tuzlanskog kantona otišli su kućama. Radnici su danas tražili ostavku Vlade TK na čelu sa Bahrijom Umihanićem.

"Zbog veoma loših vremenskih prilika i narušenog zdravlja radnika odlučili smo da okončamo današnje proteste. Tražili smo smjenu Vlade TK, a dobili smo informaciju kako premijer Umihanić traži naš pismeni zahtjev. Mi ćemo mu ga i uputiti, ali ne znamo šta on još hoće da analizira ili pregovara. Imao je sedam mjeseci da pokaže šta zna i umije, a vidimo gdje nas je doveo on i njegova vlada eksperata“, kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata Solidarnosti.

Pokušali smo razgovarati i sa premijerom Umihanićem, ali on od jutros nije viđen na svom radnom mjestu u Vladi TK. Službenici Vlade TK nisu nam mogli dati njegov broj mobilnog telefona, a nezvanično se pominje kako je Umihanić u Mostaru. Iako to niko ne želi javno priznati, Umihanić je skrenuo na put svog prethodnika Seada Čauševića, koji je uporno ignorisao radničke zahtjeve. Epilog takvog njegovog ponašanja je dobro poznat, a sve češće se pominje kako je Umihanić eksponent politika svojih "gurua“ iz Banovića i Živinica.

Naredni radnički protesti zakazani su za ponedjeljak 27. oktobra u Živinicama, dok će novo okupljanje ispred Vlade TK biti održano 29. oktobra.