BiH
1

Oko 16.500 posjetilaca na Vrelu Bosne od kako se naplaćuje ulaz

FENA
Vrelo Bosne (Foto: Klix.ba)
Vrelo Bosne (Foto: Klix.ba)
Ulaz u vodozaštićenu zonu Vrela Bosne naplaćuje se od prošlog vikenda, a od tada do danas ovaj dio Ilidže posjetilo je oko 16.500 ljudi, potvrdio je u izjavi za Agenciju FENA direktor JU ''Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo'' Osman Delić.

Napomenuo je da je tokom ljeta primjetan veći broj posjetilaca iz bh. dijaspore, a dodaje da je sada i mnogo više organiziranih grupa nego što je bilo prije uvođenja naplatne cijene koje posjećuju Vrelo Bosne.

Mnogo je i turista koji posjećuju ovo područje, a među njima su i oni iz Turske i Kuvajta, ali i drugih zemalja koji organizirano dolaze u posjetu Sarajevu.

Očekuje se i da će s početkom školske godine krenuti posjeta školaraca Vrelu Bosne.

Delić posebno naglašava da uvođenjem naplate na Vrelo Bosne cilj JU "Zaštićena prirodna područja" nije da stekne prihod nego da se rastereti ova vodozaštićena zona, najviše zbog toga jer je 1,2 kilometra nizvodno rijeke Bosne vodozahvat s kojeg se snabdijeva Sarajevo vodom.

"Prvenstveni cilj je da se zaštite prirodne i hidrološke vrijednosti ovog područja. Drugi nalaz je pokazao da je voda na izvorištu Bosne ispravna za piće što je pomak nakon sanacije kolektora na Igmanu i Bjelašnici", dodao je Delić.

Prema monitornigu JU "Zaštićena prirodna područja" oko 15 posto je više posjetilaca u augustu ove godine u odnosu na prošlu godinu.

Ulaz se ne naplaćuje lokalnom stanovništvu iz vodozaštitne zone, djeci do šest godina, članovima naučno-istraživačkih institucija, predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave okolišem, kao ni djeci bez roditeljskog staranja.

Cijena karte za školarce i penzionere iznosi jednu KM, organizirane grupe plaćaju 1,5 KM, a odrasli dvije KM.