BiH
808

Sprečavanje nemira: EUFOR-ova vozila prošla kroz Sarajevo, građani ih uplašeno posmatrali

E.S.H.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Glavnom sarajevskom saobraćajnicom, tačnije ulicom Zmaja od Bosne jučer su prošla vojna vozila sa oznakama EUFOR-a. Građani, pomalo uplašeni, posmatrali su vozila koja su ih uveliko podsjetila na rat i pitali se zbog čega vozila prolaze kroz Sarajevo i koja je njihova svrha. Vozila i vojnici su u BiH kako bi spriječili građanske nemire.

Iz press službe EUFOR-a su nam rekli da su to vozila na terenu kojima upravlja britanska vojska, a nazivaju se "Šakal" i "Kojot". Međutim, na zvaničnoj stranici Vlade Velike Britanije navodi se da su vozila u BiH stigla u slučaju potrebe za očuvanje reda tokom oktobarskih izbora.

"Radi se o vojnim vozilima za sve vrste terena koja mogu imati veliki broj namjena. Nedavno su korištena u Afganistanu, ali će se svakako koristiti i ubuduće u bilo kom području gdje budu potrebna, bilo da se radi o vježbama u Velikoj Britaniji, operacijama u Evropi ili negdje drugo", izjavila je za Klix.ba glasnogovornica EUFOR-a Alice Williams - Allden.

Dodala je da u Bosni i Hercegovini ova vozila nisu specijalno instruirana, nego se koriste kao standardno prevozno sredstvo britanskih jedinica.

"Vojnici nose zaštitne šljemove (kacige) i oklop kako bi se zadovoljili zdravstveni i sigurnosni zakoni, jer su vozila otvorena", dodala je Williams - Allden.

Panter, Šakal, Kojot i kran (Foto: EUFOR)
Panter, Šakal, Kojot i kran (Foto: EUFOR)

Postoje različite vrste ovakvih vozila kao što su Panter, Šakal, Kojot i kran.

Ovakvih vozila je u Bosni i Hercegovini ukupno 24.

Vozila i britanski vojnici u BiH zbog izbora u oktobru

Međutim, na zvaničnoj stranici Vlade Velike Britanije se navodi da u Bosnu i Hercegovinu uoči oktobarskih izbora stiže 100 vojnika kao i više oklopnih vozila, s ciljem očuvanja mira i stabilnosti u našoj zemlji.

Naime, 95 članova jedinice Light Dragoons, zajedno sa rezervistima jedinice Queen’s Own Yeomanry raspoređeno je nakon što je Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopćilo da će pružiti dodatnu pomoć mirovnoj misiji EU-a u BiH.

Kako je navedeno, britanske trupe trebaju pomoći u nadziranju i sprečavanju građanskih nemira te će u BiH ostati najmanje šest mjeseci.

Na stranici Vlade Velike Britanije se navodi da su oktobarski izbori u BiH važan događaj i da je njihova misija osigurati da se održe u stabilnom i sigurnom okruženju.