BiH
0

OHR zabrinut izjavama Milorada Dodika

FENA
OHR je sa zabrinutošću primio izjave koje je jučer dao premijer RS Milorad Dodik, kojima je najavio preduzimanje pravnih koraka protiv bivšg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, a na odluke Ustavnog suda BiH u slučaju Kalinić i Bilbija, izjavila je Ljiljana Radetić, glasnogovornica banjalučkog Ureda OHR-a.

"Ovakvom najavom premijer Dodik je zapravo objavio direktan izazov mđunarodnom pravu, Vijeću bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Dejtonskom sporazumu, te autoritetu Ureda visokog predstavnika", upozorila je Radetić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Ona je istakla da je u utorak u Briselu, Vijeće za implementaciju mira sa zabrinutošću konstatovalo da su domaći faktori u BiH osporili radnje koje su preduzete na osnovu Dejtona i rezolucija Vijeća bezbjednosti UN-a, u skladu sa poglavljem VII.

Upravni odbor podsjetio je sve institucije da se međunarodne obaveze BiH iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir i Povelje Ujedinjenih nacija moraju poštovati.

Pozvan je visoki predstavnik da, u tijesnoj koordinaciji sa ambasadorima Upravnog odbora, preduzme odgovarajuće radnje, kako bi osigurao da BiH ispunjava ove međunarodne obaveze.

Visoki predstavnik će se sutra sresti sa ambasadorima zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, kako bi odlučili koje korake će preduzeti, kazala je Radetić.