Kratko i jasno
46

OHR sa četiri rečenice raskrinkao Dodikove neistine koje je "prodao" ruskim medijima

M. G.
Ured visokog predstavnika u BiH demantovao je tvrdnje predsjednika RS-a Milorada Dodika da će bh. entitet Republika Srpka dobiti status posmatrača u BRICS-u

"Republika Srpska je entitet u okviru države, a ne suverena država sama po sebi. Ona je dio Bosne i Hercegovine. Ustav Bosne i Hercegovine ne ostavlja bilo kakav prostor za 'suverenitet' entiteta. Entiteti po svojoj prirodi nisu subjekti međunarodnog prava", navedeno je iz OHR-a.

Podsjećamo, Dodik je jučer rekao ruskim medijima da je BRICS interesantan za Srbe i da se nada da će RS u budućnosti imati mogućnost da dobije status posmatrača u ovoj organizaciji.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD) također je danas promovirao ideju pristupanja Bosne i Hercegovine BRICS-u te kritikovao Zapad kojeg je optužio da nudi "šarene laže".

"BRICS ima sve važniju ulogu u globalnim okvirima, o čemu svjedoči činjenica da su brojne zemlje pokazale zainteresovanost za pristupanje ovoj organizaciji. Zagovornik sam članstva BiH u BRICS-u, jer je riječ o uniji prijateljskih država koje promovišu politički dijalog i ekonomsku saradnju, otvaraju nova tržišta, omogućavaju pristup novim tehnologijama i slično", napisao je Košarac.