BiH
149

OHR poručio vlastima u RS-u: Ispoštujte i provedite odluku Ustavnog suda BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) upozorili su kako Narodna skupština RS-a odlukom od 15. jula o održavanju referenduma o Danu RS-a krši Opći okvirni sporazum za mir.

Dodaju da se od glasača u Republici Srpskoj traži da odlučuju o pitanju koje je već riješio Ustavni sud BiH, čije su presude konačne i obvezujuće i entiteti ih moraju provoditi.

"Umjesto suprotstavljanja odlukama Suda i trošenja značajnih javnih sredstava na organizaciju referenduma, od vlasti Republike Srpske se očekuje da rješavaju nesporazume putem konstruktivnog dijaloga sa drugim političkim akterima. To je najbolji put naprijed", rečeno je za Klix.ba u OHR-u.

OHR je još jednom pozvao vlasti Republike Srpske da "ispoštuju i provedu odluku Ustavnog suda BiH".

Podsjećamo, Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma o Danu RS-a u manjem bh. entitetu.

To bi u prijevodu značilo da vlasti u RS-u više ništa ne sprečava da objave odluku o raspisivanju referenduma u Službenom listu RS-a, čime će ona i stupiti na snagu.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".