BiH
0

OHR: Pogoršanje političke klime ne mogu tolerirati ni građani ni međunarodna zajednica

FENA
Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian izvijestit će sutra u Sarajevu ključne međunarodne finansijske institucije u BiH i glavne donatorske agencije o političkoj situaciji u našoj zemlji nakon izbora i mogućnostima povratka na pragmatičnu politiku i napredak na putu ka evroatlantskim integracijama.

Kako je danas najavio glasnogovornik OHR-a Mario Brkić na pres-konferenciji u Sarajevu, Gregorian će o ovim temama govoriti u svom obraćanju na koordinacionom forumu donatora, koji organizira Razvojni program UN-a (UNDP).

Naglasit će da pogoršanje političke klime u posljednjih nekoliko mjeseci, sve prisutniji strah od povratka na politiku "nultog zbira" nakon pola decenije teškog i sporog, ali stalnog i značajnog napretka, ne mogu tolerirati ni građani, ni međunarodna zajednica.

Gregorian će napomenuti da odluka Vijeća za implementaciju mira da produži mandat OHR-u znači produženje bonskih ovlasti još jednu godinu.

Također, ustvrdit će kako postoji jasan put izlaska iz sadašnje slijepe ulice. U posljednjih šest mjeseci prebacivanja krivice, čak i kada su svojim aktivnostima politički lideri postavili prepreke na putu ka evroatlantskim integracijama, niko ni na trenutak nije sugerirao da to nije put kojim želi poći većina građana BiH.

U OHR-u navode kako BiH ima dobro definiran program zakonodavnih i administrativnih reformi za koje postoji široko rasprostranjena podrška. Mnoge od ovih reformi su pripremane nekoliko godina i sada su spremne za usvajanje i provedbu.

-Ono što sada moramo učiniti je prevaziči prepreke koje su postavile političke snage koje, bilo zbog pomankanja inventivnosti ili čiste političke nepopustljivosti, energiju troše na preokupiranost prošlošću, umjesto na viziju budućnosti, ističu u OHR-u.