BiH
28

OHR o prijedlogu Dodika i Čovića: Stranci u Ustavnom sudu BiH su od suštinskog značaja

Piše: Er. M.
Nakon što su SNSD i HDZ najavili da će u parlamentarnu proceduru uputiti zakon o Ustavnom sudu BiH, iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) kazali su za Klix.ba kako je prisustvo stranih sudija u ovoj instituciji od suštinskog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Iz OHR-a ističu da, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skupština BiH ima mogućnost, ali ne i obavezu donošenja zakona kojim bi se promijenio način imenovanja troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

"Takvim zakonom se jedino može promijeniti način imenovanja u budućnosti, za sudije koje će zamijeniti međunarodne sudije po isteku njihovih mandata. Taj zakon se ne bi odnosio na mandate međunarodnih sudija koji trenutno obavljaju tu funkciju", kazali su iz OHR-a.

Dodaju da je Ustavni sud BiH, koji je kreiran u Dejtonu, jedna od ključnih institucija države BiH, nadležan za provođenje Ustava te da je ovaj organ jedini domaći mehanizam te vrste nadležan za rješavanje nesuglasica, imajući u vidu da međunarodna zajednica provodi politiku promoviranja domaće odgovornosti.

"Prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH je od suštinskog značaja u vrijeme kada od političkih zvaničnika dolaze česta osporavanja temeljnih odredbi Ustava. Umjesto da provode odluke Ustavnog suda BiH, koje su prema Ustavu konačne i obvezujuće, pojedini politički lideri svoju pažnju usmjeravaju na izmjenu sastava suda, što stvara nedoumice o njihovim stvarnim političkim ciljevima", poručuju iz OHR-a.

Podsjećamo, predsjednici SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović najavili su da će u parlamentarnu proceduru uputiti zakon o Ustavnom sudu BiH kojim je predviđeno ukidanje stranih sudija.

Poznato je kako će protiv ovog prijedloga glasati zastupnici iz reda SDA s obzirom na to da ova stranka smatra kako su rješenja iz SNSD-ovog i HDZ-ovog prijedloga koja se spominju u medijima neprihvatljiva.

Iz SDA su jasno poručili da ako će se već pričati o ukidanju stranih sudija u Ustavnom sudu BiH onda se konačno treba početi razgovarati i o entitetskom glasanju.