BiH
52

Ogorčeni Željeznopoljci protestuju u Žepču: Potrošeni su milioni, a mi živimo kao plemena

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ispred zgrade Općine Žepče danas se održavaju mirni protesti mještana Željeznog Polja koji nisu zadovoljni reakcijom nadležnih na sanaciji štete izazvane poplavama koje su ovo područje pogodile sredinom mjeseca maja tekuće godine.

Nove kiše u Željeznom Polju prave i nove probleme, nova klizišta i nova izlijevanja rijeka iz njihovog korita, a mještani ni danas nisu dobili ni jednu ciglu za izgradnju kuća koje su im obećane. Mještanin Željeznog Polja Saudin Tutnjić trenutno radi u Švicarskoj, a svoj godišnji odmor proveo je u rodnom Željeznom Polju gdje je pomagao svojim mještanima, a danas je sa njima i na protestima.

"Sve što se radilo i za što je potrošeno oko milion KM nije nikakvog efekta imalo. Nakon tri mjeseca, vlast nas ne zbrinjava kao ljude već kao nomadska plemena. Iz kolektivnog centra u Begovom Hanu tjeraju ljude svojim kućama, kojih oni nemaju, a navodno govore da su tu mještani samo da bi se džaba hranili", kazao je Tutnjić, te dodao:

"Ja imam još pet dana odmora, a ako nam se niko ne obrati danas ovdje, ja ću prvi iz svog auta šator uzeti i postaviti ovdje ispred zgrade, sve dok se ne riješe naši problemi".

Član savjeta MZ "Željezno Polje" Mirsad Jusupović je istakao da se nisu došli boriti protiv Vlasti već da toj istoj Vlasti pomognu kako bi što prije majke dočekale zimu u toplim kućama, a djeca sigurno išla u školu.

Mehmed Čolić je mještanin Željeznog Polja, a u mjestu Šahmani gdje mu je bila kuća, ostale su samo ruševine. Svakog dana u kolektivnom centru u Begovom Hanu pitaju ga kada će napustiti centar i vratiti se svojoj kući.

"Nemam kuće, sve je kiša odnijela, sad sam još uvijek u Begovom Hanu, svaki dan me izgone jer im dolaze neki Turci, ali ja nemam gdje. Sve što sam imao je uništeno, dolazili su iz općine gdje su provjeravali stanje, ali tamo više nema života, ništa ne rade. Tražim samo siguran krov nad glavom", kazao je 80-godišnji Mehmed Čolić.

Za sada se još uvijek niko nije obratio mještanima Željeznog Polja. Kako nezvanično saznajemo načelnik Žepča Mato Zovko je na godišnjem odmoru, dok je predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusupović na sastanku.