Preuzeli odgovornost
268

Oglasila se agencija na koju je "svaljena" krivnja za skandal s fotografijom sa godišnjice Oluje u Prijedoru

M. G.
Sporna fotografija se nalazi na panou iza Milorada Dodika (Foto: Twitter)
Sporna fotografija se nalazi na panou iza Milorada Dodika (Foto: Twitter)
Agencija "Pozitiv" iz Beograda preuzela je punu odgovornost za, kako su rekli, "nenamjernu grešku prilikom izrade multimedijalnog sadržaja" za potrebe obilježavanja 28 godina "Oluje" u petak, 4. augusta, u Prijedoru i uputila izvinjenje svima kojima je time nanesena šteta i bol.
"Posebno se izvinjavamo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i rukovodstvu Republike Srpske i Republike Srbije, jer je za ovo kriva isključivo agencija "Pozitiv" i za to preuzimamo punu odgovornost. Naglašavamo da odgovornost za ovu grešku u potpunosti snosi naša agencija. Organizator događaja nije imao nikakve veze s ovom neopreznom greškom, niti je mogao predvidjeti ovu situaciju", navode iz agencije.

Agencija "Pozitiv" uputila je izvinjenje i porodicama Mujkić i Gušo, kao i svim sudionicima komemorativnog skupa.

Agencija "Pozitiv" istakla je da su u izradi materijala koristili pogrešnu fotografiju, te da se radi o ozbiljnom propustu za koji nema opravdanja.

"Ovaj propust nije učinjen s namjerom da bilo koga povrijedimo, omalovažimo ili zlostavljamo, te se nadamo da će svi prihvatiti naše iskreno izvinjenje", ističu iz ove agencije.

Agencija je istakla da su napravili veliku grešku i da stoje iza toga, ali to ne može i ne smije da se koristi za dalje smanjenje patnji srpskog naroda.

"Ta pogreška koju smo nenamjerno napravili ne može promijeniti historijsku činjenicu da je 1995. godine u akciji Oluja izvršeno etničko čišćenje srpskog naroda, najveće etničko čišćenje od Drugog svjetskog rata na tlu Europe. I kao što su istakli predstavnici državnog vrha u Prijedoru - poštujemo sve žrtve, bez presedana, ali nikada nećemo zaboraviti sve srpske žrtve i sve preživjele Srbe koji su preko noći protjerani sa svojih ognjišta. Izražavamo iskrenu nadu da naša greška, za koju će odgovorni snositi posljedice, neće biti zloupotrijebljena u cilju daljeg minimiziranja bola, tuge i nesreće koja je nanesena Srbima prije 28 godina", ističu u ovoj agenciji.

Agencija "Pozitiv" još jednom je izrazila duboko izvinjenje zbog ličnog propusta, prije svega osobama na fotografiji, a onda i svima koje je ona povrijedila i povrijedila.

Podsjećamo, tokom obilježavanja godišnjice "Oluje" u Prijedoru kojoj su prisustvovali zvaničnici Srbije i entiteta Republika Srpska na jednom od panela pojavila se fotografija koja je nastala u Žepi 1995. godine.

Fotografiju sa obilježavanja godišnjice "Oluje" u Prijedoru je objavio predsjednik entiteta RS Milorad Dodik na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Fotografija žene sa djecom koja se nalazi iza Dodika je zapravo nastala u Bosni i Hercegovini. Fotograf AFP Joel Robine je uslikao Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno sa hiljadama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine.

Uz sve ovo, i samo obilježavanje ove godišnjice u Prijedoru je sporno ss obzirom da se radi o jednom od najvećih stratišta nesrpskog stanovništva tokom agresije na BiH.

Sami odabir ovog grada za odavanje počasti srpskim žrtvama Oluje može se nazvati svojevrsnom provokacijom.