CIK
0

Odziv birača u BiH 35,71 posto do 15 sati

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Do 15 sati danas je na nivou Bosne i Hercegovine biračko pravo iskoristilo 35,71 posto birača.

U Federaciji je do tog termina izlaznost bila 35,49 posto, u Republici Srpskoj 35,78 posto a u Brčko Distriktu BiH 42,40 posto.

U nekim općinama je odziv veći od 60 posto, a u ogromnom broju općina približio se iznosu od 40 posto. Odziv nije bio tako veliki u Tuzli, na primjer, gdje je do 15 sati glasalo 13,24 posto birača.

Ove podatke na osnovu izvještaja iz 139 općina saopćila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na pres-konferenciji, drugoj po redu u toku ovog izbornog dana, održanoj u prostorijama glavnog Centra za brojanje glasova u dvorani "Zetra" u Sarajevu. Podaci nisu bili dostavljeni iz triju općina.

Do tada Komisija nije imala ni detalje o odzivu birača u inozemstvu.

Predsjednica Hadžiabdić, na novinarsku molbu da uporedi izlaznost na današnjim i općim izborima u zemlji održanim 2006. godine, odgovorila je da je ipak rano davati totalne prognoze, ali je navela podatak da je na zadnjim lokalnim izborima u BiH, kao i na prethodnim, općim, stagnirao birački odziv.

U 16 sati je na posljednjim lokalnim izborima, na primjer, izlaznost bila između 36 i 50 posto i procenti se nisu značajnije mijenjali do kraja izbornog dana pa bi se moglo zaključiti da je danas odziv birača prilično visok sudeći po tome a i na osnovu toga što na biralištima ima redova.

Hadžiabdić je još kazala da je do 15 sati Centralna izborna komisija primila sedam prigovora od kojih su dva u nadležnosti općinskih izbornih komisija. Bilo je prigovora da se krše pravila izborne šutnje na nekim lokacijama.

U CIK je stigla obavijest da stotinjak birača u Distriktu Brčko BiH ima problema jer im imena nisu na spiskovima ili barem nisu na očekivanim lokacijama, a najviše zbog nedoumica administrativne naravi u vezi s njihovim entitetskim državljanstvom.

Za praćenje današnjih izbora u Bosni i Hercegovini akreditovan je 55.151 domaći i međunarodni posmatrač.

Izborna šutnja završava zvanično u 19 sati bez obzira na to što će na nekim biralištima glasanje biti produženo i nakon tog termina zbog kašnjenja u otvaranju glasačkih mjesta.

CIK je nakon pres-konferencije novinarima omogućio uvid u operativni dio glavnog Centra za brojanje glasova, kojeg osigurava Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova.