BiH
129

Održana donatorska večera za obnovu Careve džamije u Foči

Piše: Am. Dž.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U hotelu Terme na Ilidži održana je donatorska večera za obnovu Careve džamije u Foči u organizaciji Udruženja "Istočna Bosna".

Donatorskoj večeri je prisustvovalo oko 100 osoba koje su pomogle da se prikupi dio nedostajućih sredstva. Sekretar udruženja Šaćir Hrustemović izjavio je da je prikupljeno blizu 100.000 KM.

"Džamija je ozidana i dovedena do samog pokrivanja. Do sada smo utrošili oko 200.000 KM. Da bi smo dovršili izgradnju potrebno je još oko 700.000 KM. Pozivamo sve Fočake i Bošnjake da se uključe u ovu akciju kako bi smo dovršili izgradnju Careve džamije. Nije važno ko koliko ima, već je važno da ima otvoreno srce", rekao je Alija Budnjo, član Upravnog odbora Udruženja "Istočna Bosna".

Careva džamija je bila jedna od najvećih džamija u BiH a zapaljena je, minirana i porušena do temelja u aprilu 1992. godine. Nakon rušenja, plato gdje je bila džamija pretvoren je u odlagalište otpada.

Obnova Careve džamije u Foči počela je polaganjem kamena temeljca 22. oktobra 2012. godine, a za potpunu obnovu i rekonstrukciju ovog nacionalnog spomenika potrebna su velika sredstva.

Careva džamija je sagrađena od 1500. do 1501. godine za vrijeme vladavine sultana Bajazida ll pa je zbog toga i dobila taj naziv.

U svojim zapisima veliki putopisac Evlija Čelebija spominje Carevu džamiju, te opisuje njenu drvenu kupolu prekrivenu olovom. Džamija je imala impozantnu kamenu munaru visoku 32 metra.

Oko džamije je bio veliki harem sa mnogo nišana, a među njima i kabur s nišanom kćerke Sultana Bajazida - sultanije Fatime i još dosta nišana zaslužnih građana Foče.