BiH
0

Održan sastanak povodom završetka radova i svečano otvaranje Starog mosta u Mostaru

NINA/Sarajevo-X
U petak je u zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru održan četvrti sastanak Organizacijskog odbora za završetak radova i svečano otvaranje Starog mosta i stare gradske jezgre Mostara.

Na sastanku se raspravljalo o financijskom planu, izvještajima pododbora i koordinacijskog tima za izgradnju mosta, te o samom toku izgradnje Starog mosta.

Kako je istaknuo predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, prema prijedlogu i procjeni financijskog plana, ukupni troškovi za dovršetak radova i svečano otvaranje Starog mosta i stare jezgre Mostara iznosili bi oko deset miliona KM. “Smatramo da bi 50 posto sredstava trebali osigurati proračuni države, odnosno entiteta, jednu četvrtinu Grad Mostar i HNK, dok bi jednu četvrtinu osigurali sponzori”, kazao je predsjednik Tihić.

Također, na današnjem sastanku donesena je odluka o nužnosti uklanjanja skele i pješačkog mosta u blizini gradilišta, što je jedan od sljedećih koraka u skladu s dinamičkim planom rekonstrukcije Starog mosta. Međutim, Tihić je naveo još jedan razlog za poduzimanje hitnih radnji u vezi navedenog: “Povećanje nivoa Neretve, uslijed otopljavanja snijega, moglo bi ugroziti i sam most.”

Inače, programi vezani uz svečano otvaranje Starog mosta započet će već 1. juna i trajati sve do 30. jula, a dogovoreno je da otvaranje Krive ćuprije, na zahtjev Vojvodstva Luksemburga, ujedno i financijera projekta, bude izdvojena svečanost.

Dolazak na svečanost otvaranja mostarskog Starog mosta, prema Tihićevim riječima, potvrdio je italijanski premijer Silvio Berlusconi, predsjednici država jugoistočne Evrope, te predsjednik i premijer Turske. S diplomatskim kolegijem u Mostaru održat će se sastanak te animirati dolazak i visokih dužnosnika iz zapadnoevropskih zemalja, odnosno EU-a.

Članovi Organizacijskog odbora raspravljali su i o sigurnosti tokom svečanosti, a zbog stalnog dolaska brojnih delegacija, koje na taj način usporavaju radove, dogovoreno je da se ograniči pristup Starom mostu, dok će MUP HNK-a osiguravati cijelu lokaciju.

Pripreme za svečanost otvaranja Starog mosta podrazumijevanju i obnovu infrastrukture, koja je također obuhvaćena financijskim planom, potom Aerodrom Mostar, te uređenje gradskih i prigradskih saobraćajnica.