BiH
0

Održan okrugli sto o temi "Maloljetnička delikvencija - prevencija ili sankcija"

FENA
Okrugli sto o temi „Maloljetnička delikvencija - prevencija ili sankcija“ održan je danas u Sarajevu u organizaciji Studentskog eFM radija i pod pokroviteljstvom Fondacije „Konrad Adenauer“.

Premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić je u uvodnom izlaganju istaknuo da je maloljetnička delikvencija problem cijelog društva, ne samo Kantona Sarajevo te da se u njegovo rješavanje trebaju uključiti sve strukture - ne samo Vladine veći i nevladin sektor da se što više radi na projektima prevencije.

„Mislim da je potrebna prevencija. Da se više radi na prevenciji i resocijalizaciji sigurno bi bilo manje maloljetničke delikvencije“, kazao je Silajdžić.

Prema njegovim riječima, Skupština Kantona Sarajevo je usvojila akcioni plan za borbu protiv maloljetničke delikvencije i 31 aktivnost je uključena samo što se tiče prevencije. Ostale aktivnosti su sekundarne i tercijalne, a akcent je stavljen na prevenciju.

„Ja sam za prevenciju, za resocijalizaciju jer već kada dođe do sankcije to je onda kasno, mada je u nekim slučajevima potrebno uključiti i sankciju“, istaknuo je premijer Sarajevskog kantona.

Prema njegovim riječima, ono što je bio zadatak Vlade Kantona jeste formiranje disciplinskog centra za maloljetnike koji funkcioniše.

„Tamo se upućuju maloljetnici do 14 godina, odgojna mjera pojačanog nadzora, oni tu mogu provesti do 30 dana i to daje određene rezultate. To je jedan proces resocijalizacije“, kazao je Silajdžić.

Dodao je kako očekuju da će i akcioni plan koji treba da bude implementiran polučiti dobre rezultate.

Prema njegovim riječima, ključna stvar je formiranje vaspitno-popravnih ustanova. On ističe da, na žalost, u BiH odnosno u Federaciji koja je zadužena za formiranje tih ustanova nema ni jednog vaspitno-popravnog zavoda.

„Državna strategija borbe protiv maloljetnika je predvidjela Hum, ali on je otvorenog tipa. Znači nema zatvorenog tipa, a za teška krivična djela su nam potrebne ustanove zatvorenog tipa gdje se resocijalizacija tih mladih ljudi može implementirati na jedan vrlo kvaliteten načini“, kazao je premijer Sarajevskog kantona Samir Silajdžić.