BiH
0

Odobrene izmjene Zakona o budžetima uz amandmane

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine, predložen po hitnom postupku iz poslaničkog kluba Stranke za Bosnu i Hercegovinu, odobren je većinom glasova na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu uz amandmane s kojima se predlagač ne slaže i tvrdi da su njegov osnovni prijedlog učinili sasvim drugačijim.

O zakonu će se izjašnjavati i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Predlagač naglašava da je izmjenama i dopunama Zakona o budžetima predvidio da Grad Mostar, u nedostatku budžeta kao akta odobrenog od gradskih vlasti, i u tim uvjetima može finansijski funkcionirati po principu odluka o privremenom finansiranju i nakon 31. marta ove godine.

Amandman koji su uz ovaj tekst zajednički predložili poslanički klubovi Socijaldemokratske partije BiH, Saveza za bolju budućnost BiH i Stranke demokratske akcije, daju ovlasti gradonačelniku Mostara da uz saglasnost tamošnjeg načelnika za finansije, donosi odluku o privremenom finansiranju Grada za period od 1. januara do 31. marta 2014.

Drugim amandmanom, prihvaćenim također većinom glasova i uz negodovanje predlagača osnovnog teksta, gradonačelniku se daju ovlasti da također uz saglasnost načelnika za finansije donosi budžet Grada za 2014. godinu i odluku o izvršenju budžeta.

I poslanički klub Hrvatske demokratske zajednice BiH je predlagao amandman, ali on nije odobren, a predviđao je da načelnici, odnosno gradonačelnici i u drugim sredinama,ne samo u Mostaru, mogu proglasiti budžet ako to do 31. decembra ne učine općinska, odnosno gradska vijeća i ako ona ne donesu ni odluke o privremenom finansiranju.

I predlagači osnovnog zakonskog teksta i amandmana, bilo da je riječ o prihvaćenim ili neprihvaćenim (amandmana), ističu da je njihova osnovna namjera da omoguće odvijanje normalnog života u Mostaru i u trenutnim, nesređenim uvjetima u tom gradu.