BiH
335

Odluka Vlade FBiH: Na prodaju idu Bosnalijek, Energopetrol, Energoinvest, Aluminij...

Klix.ba
Sjednica Vlade FBiH
Sjednica Vlade FBiH
Vlada Federacije BiH na današnjoj 152. sjednici donijela je nekoliko odluka među kojima je i privatizacija 14 preduzeća.

Vlada FBiH dala je danas saglasnost na Plan privatizacije i Finansijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH za 2015. godinu.

Planom su obuhvaćena preduzeća za koja su više puta objavljivani javni pozivi za prodaju, u kojima je državni kapital manjinski, kao i ona koja su u proteklom periodu negativno poslovala i zabilježila evidentan pad kapitala.

Riječ je o 14 preduzeća i to: Bosnalijek d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo, Aluminij d.d. Mostar, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, Remontni zavod d.d. Travnik, Šipad export-import, Željezara Zenica, KTK d.d. Visoko, Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, Konfekcija Borac d.d. Travnik, Fabrika duhana Mostar, PS Vitezit i Holding preduzeće Putevi BiH Sarajevo. I

Iz plana je vidljivo da se radi o preduzećima koja se nekoliko godina ponavljaju u planu APF-a, s lošom finansijskom slikom, tržišnom neizvjesnošću i, uglavnom, bez značajnijih promjena u izboru metoda i načina prodaje, saopšteno je iz Vlade FBiH.