Ustavni sud BiH
0

Odluka o prefiksu "bosanski" u imenima gradova u RS-u

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ustavni sud BiH danas započinje dvodnevnu sjednicu na čijem dnevnom redu je i apelacija Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske , kojom se traži pobijanje odluke Ustavnog suda RS od 8. jula u vezi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS je na sjednici 8. jula utvrdilo da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirko Zovko rekao je novinarima nakon sjednice da je u ovom predmetu bilo pitanje da li je članom 5 povrijeđen vitalni interes, jer je u njemu izostavljen pridjev "bosanski" ispred naziva opština Brod i Kostajnica.

Zovko je dodao da je Vijeće ovakvu odluku, između ostalog, obrazložilo i činjenicom da pridjev "bosanski" potiče od naziva BiH, koja je zajednička država tri konstitutivna naroda kao i ostalih građana, te da je nesumnjivo da se podjednako odnosi na sve građane i da se ne može smatrati da pripada isključivo bošnjačkom narodu.

Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS Edin Ramić ranije je, obrazlažući podnošenje apelacije, rekao da predlaže da Ustavni sud BiH ukine odluku Ustavnog suda RS, te sam odluči o predmetu.

On je istakao da Klub Bošnjaka predlaže Ustavnom sudu BiH da prilikom odlučivanja o apelaciji izvrši uvid u zapisnik o glasanju, te utvrdi rezultate glasanja i način odlučivanja Ustavnog suda RS.

''Klub Bošnjaka predlaže privremenu mjeru suspenzije Poslovnika o radu Ustavnog suda RS, a tražiće i ocjenu ustavnosti Poslovnika o radu Ustavnog suda RS, imajuću u vidu trajanje apelacionog postupka'', naglasio je Ramić.

Tokom plenarne sjednice Ustavnog suda BiH biće, između ostalog, razmatrane i apelacije Neđe Samardžića na presudu Suda BiH od 7. aprila 2006. godine, te Zvonimira Janečeka na presudu Vrhovnog suda Federacije BiH od 17. avgusta 2006. godine.

Sjednica Ustavnog suda BiH počinje danas u 9:30 časova, a po njenom završetku biće izdato saopštenje.