BiH
0

Odluka o Memorijalnom centru Srebrenica -Potočari ne odnosi se na poseban status

FENA
Odluka o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari koju je jučer donio visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling ne odnosi se na poseban status, ni na ustavne promjene, nego na rješavanje zabrinutosti porodica u vezi s budućnosti i dugoročnim statusom spomen-obilježja.

Ovo je komentar Ureda visokog predstavnika (OHR) na reakcije iz RS-a povodom proglašenja Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica, uz ocjenu kako su mjere visokog predstavnika pogrešno prezentirane.

Glavnogovornik OHR-a Mario Brkić podsjetio je na pres-konferenciji u Sarajevu na jasan stav Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) o pitanju nezakonitog proglašenja distrikta na teritoriji općine Srebrenica.

-Jedini način da se izmijeni status Srebrenice jeste putem mehanizama koje propisuje Dejtonski sporazum i presuda Međunarodnog suda pravde pravno gledajući nema nikakvog utjecaja na status ove općine, pojasnio je Brkić.

On naglašava da se odlukom visokog predstavnika kojom se osniva Memorijalni centar Srebrenica-Potočari podržava ovakav stav i on je potpuno u skladu s Aneksom 4. Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustavom BiH.

Činjenica da će država rukovoditi Memorijalnim centrom ne uspostavlja nikakav ekstrateritorijalani status, ističu u OHR-u, te dodaju kako Srebrenica i Memorijalni centar ostaju u RS-u i na taj način u okviru BiH.

Iako je sada SIPA nadležna za osiguranje Centra, kao što je nadležna za osiguranje brojnih drugih objekata u RS-u, uključujući i sjedište Uprave za indirektno oporezivanje i ureda Vijeća ministara u Banjoj Luci, na to područje će se i dalje primjenjivati zakoni RS-a i njene pravosudne i druge nadležnosti, pojašnjavaju u OHR-u.

Brkić ističe kako visoki predstavnik smatra da je sigurna i ispravno planirana budućnost ovog centra bitna svakom časnom građaninu BiH, bez obzira na to iz koje zajednice dolazi, te da je odlučio da se ovo pitanje ne može ostaviti otvorenim nakon isteka njegovog mandata.