BiH
204

Odbornici SDA pisali Izetbegoviću: Isključite nas iz stranke jer smo se vratili u Srebrenicu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odbornici Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Srebrenici uputili su otvoreno pismo predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću u kojem ga pozivaju 'da ih isključi iz SDA i tako ih kazni što su se vratili u Srebrenicu'.

Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine predsjedniče,

Isključite nas iz SDA, neka nam to bude kazna zato što smo se vratili u Srebrenicu.

Iako smo očekivali da će Kolegij SDA na sinoćnjoj sjednici donijeti pravednu i najbolju odluku za Srebrenicu i spasiti ugled stranke, SDA je odlučila podržati predsjednika Općinskog odbora SDA Hamdiju Fejzića i zanemariti izborni legitimitet pet odbornika u Srebrenici i podršku naroda koja nam je data. Isključite nas iz SDA jer smo se vratili u Srebrenicu i izbrišite iz članstva, jer živimo sa svojim porodicama u gradu u koji su se samo najhrabriji vratili. Zar je naše desetero djece koja svoje školske dane provode u Srebrenici manje važno od dva Fejzićeva sina koji žive u Sarajevu? Zar je četiri hiljade Srebrenčana manje bitno jer su svoje povjerenje ukazali nama koji živimo u Srebrenici? Zar su druge žrtve genocida i to one koje vam pišu kako kome zatreba, vrednije od nas koji ovdje živimo i koji smo također žrtve genocida i porodice šehida?

U svim vašim govorima koje smo slušali imate običaj ukazati na to da su šehidi najbolji sinovi Bosne. Kako su mogli najbolji sinovi Bosne roditi otpadnike i smutljivce?

Naši očevi i braća možda nisu žrtve genocida za Hatidžu, Muniru i Nuru. Zar je dotle došlo da moramo razdvajati žrtve genocida i svrstavati ih u kojekakve izdajice i smutljivce?

Jesmo li mi manje obrazovani, iako smo diplomirani inžinjeri, profesori, nastavnici..., samo zato sto živimo u Srebrenici? Da li smo to mi manje bitni samo zato što živimo u Srebrenici i ne činimo onaj uski krug ljudi iz Srebrenice po kojem vi vrednujete Srebrenicu i Bošnjake Srebrenice!

Nije ironija, ali želimo Vam najiskrenije puno sreće i hvala Vam za uskraćenu podršku. Ovim ste pokazali da Vas zaista interesuje samo Sarajevo i njegove okolne općine, jer predsjednik općinskog odbora SDA Srebrenica sa porodicom živi u Vogošći.

Pokazali ste da Vam je draži Hakija Meholjić iz SDP-a, osoba koja javno psuje i vrijeđa rahmetli Aliju Izetbegovića i javno ga na sva usta optužuje za izdaju i prodaju Srebrenice, od nas koji smo osvjetlali obraz SDA u Srebrenici i vratili povjerenje naših ljudi. Bilo bi pošteno reći Bošnjacima Srebrenice da je SDA ovim jasno poručila da je najbolje biti Bošnjak Srebrenice izvan Srebrenice, zbog toga nas je sve manje u Srebrenici, a sve više u Federaciji BiH.

Hvala Vam što stavljate interese jednog čovjeka iznad interesa povratničkog naroda! Hvala i predsjedniku Regionalnog odbora SDA Srednje Podrinje Dževadu Mahmutoviću, istina, koji ne može osjetiti kakav je osjećaj poslati svoje dijete u školu u kojoj ne može izučavati svoj jezik, na modelu koji ne primjenuje u svojim Milićima gdje je na funkcije postavio ljude koji sa porodicama žive u ovoj općini.

Hvala i potpredsjedniku SDA Edinu Ramiću koji se javno na sva usta deklariše kao povratnik, a čini suprotno, jer istinsko povratničko srce nikada neće izdati povratnika, niti će učiniti nažao onima koji čine stub naše vjere.

Hvala Vam što nas opet podsjećate na teške trenutke i na 1995. godinu i stvarate bol u našim srcima i jasno poručujete da vam je sve preče od Srebrenice. Uz Božiju pomoć preživjeli smo 1995. godinu i preživjet ćemo i ovu situaciju, ali Vam još jednom poručujemo, iako ste vi iznevjerili i zanemarili volju našeg naroda, mi sigurno nikad nećemo, u to budite sigurni kao što ste sigurni u sve greške Hamdije Fejzića, koje opravdavanjem postaju i Vaše greške.

Potupkom predsjedika Regionalnog odbora je u potpunosti učinjeno, nažalost, da BiH više nije jača, nego slabija.

A mi ćemo, sa SDA ili bez nje, ostati sa našim familijama na braniku naše domovine, na obalama rijeke Drine i tako čuvati našu vjeru, naciju i domovinu. Velikim Bogom se kunemo da Srebrenicu i našu domovinu izdati i napustiti nećemo.

Pismo potpisuje pet odbornika koji su priklonjeni Sadiku Ahmetoviću i to Alija Tabaković, Begija Smajić, Nedib Smajić, Almir Muminović i Almir Dudić.