Parlament FBiH
0

Odbijen zahtjev za novi izbor rukovodstva Doma naroda

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su dnevni red u koji su uvrstili Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije po hitnom postupku.

Bio je to zahtjev Kluba Bošnjaka u Domu naroda, a ovim izmjenama predlaže se da se produži rok za otkup stanova certifikatima s 31. decembra 2011. do 30. juna 2012. godine. Predstavnički dom već je prihvatio ovaj prijedlog zakona.

U toku rasprave o dnevnom redu predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Radoje Vidović (Hrvatska demokratska zajednica BiH) zatražio je da u dnevni red današnje sjednice bude uvršten izbor novog rukovodstva ovog doma iz reda hrvatskog naroda, što su delegati kao i na prošloj sjednici Doma naroda, s 30 glasova protiv, 14 za i osam suzdržanih odbili.

Vidović je zatražio da u dnevni red bude uvršten izbor predsjedavajućeg Doma naroda ili njegovog zamjenika iz reda hrvatskog naroda, te je na ovu funkciju predložio Mirka Batinića (HDZBiH), upozoravajući da rukovodstvo Doma naroda 17. marta nije izabrano u skladu s Poslovnikom i Ustavom Federacije BiH.

Prije glasanja o ovoj inicijativi predsjedavajuća Doma naroda Karolina Pavlović (Narodna stranka Radom za boljitak) pokušavajući formulirati ovu inicijativu kazala je da se radi o inicijativi jednog dijela Kluba Hrvata, na šta je burno reagirao Mirko Batinić najavivši da će zbog toga zatražiti pitanje odgovornosti predsjedavajuće jer je Klub Hrvata "zvanično utemeljena institucija".

Današnji dnevni red pretprio je izmjene i u vidu da su tri zakona koja su predložena da se razmatraju u formi prijedloga vraćena u formu nacrta. Radi se o zakonu o koncesijama, zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH te zakon o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjih obaveza FBiH predložen je da se razmatra u formi prijedloga.

U toku je rasprava o svakoj tački dnevnog reda, a tek u 15.30 sati trebalo bi uslijediti glasanje o svim tačkama dnevnog reda.