Doma naroda PSBiH
0

Odbijen izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrao, ali je odlučio da ne primi k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2010. godinu.

„Još predstavljamo neefikasno pravosuđe, ali ne u tolikoj mjeri neodgovorno kao što se često pripisuje“, kazao je predsjednik VSTV-a Milorad Novković obraćajući se delegatima.

Dodao je i kako dobar dio javnosti nema povjerenja u pravosuđe.

Smatram, istaknuo je, da se povjerenje u pravosuđe jedino može ostvariti nepristrasnim, stručnim, objektivnim radom i rezultatima rada, a nikako da sudije, tužioci, predsjednici sudova, glavni tužioci ulaze u određene sukobe s predstavnicima vlasti.

Novković se osvrnuo i na Strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina, kazavši da procesuiranjem predmeta ratnih zločina nije zadovoljna ni javnost, a ni profesionalna zajednica.

„Znamo da tu ima dosta problema koji su jako izraženi“, kazao je Novković.

Po njegovim riječima, mnogi svjedoci već postaju nemotivirani da poslije 15 godina daju svoje iskaze na sudovima i tužilaštvima, mnogi svjedoci su umrli, dobar dio svjedoka se vratio u svoje predratne sredine i to ih čini još više demotiviranim da svjedoče, a dobar dio dokaza propada.

U raspravi o Godišnjem izvještaju VSTVBiH za prošlu godinu većina delegata Doma naroda kritikovala je rad pravosudnih institucija.

Delegati su na današnjoj sjednici usvojili izvještaje o radu jednog broja institucija BiH za 2010. godinu, među kojima i Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a.

Uz ovaj izvještaj podržano je i nekoliko zaključka. Jednim od zaključaka definirano je da članovi Upravnog odbora BHRT-a, kojima je istekao mandat, treba da nastave svoj rad u punom kapacitetu do imenovanja novih članova, najkasnije do 31. decembra, dok se drugim zaključkom od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH traži da u što kraćem roku ponovo raspiše konkurs za izbor članova UO iz srpskog i hrvatskog naroda.

Dom naroda PSBiH potvrdio je Odluku o produženju mandata i izmjeni misije pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH u operaciji Snaga međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Islamskoj Republici Afganistan, te dao saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora.