Vahid Hećo
0

"Odbacivanju krivične prijave dokaz neutemeljenosti optužbi"

FENA
Vahid Hećo (Foto: San)
Vahid Hećo (Foto: San)
Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Vahid Hećo smatra da je informacija koja je objavljena u medijima o tome da je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo odbacilo krivičnu prijavu protiv jedanaest osoba za navodnu zloupotrebu položaja ili ovlasti za proceduru izbora strateških partnera za investicije u elektroenergetski sektor BiH dokaz neutemeljenosti tih optužbi.

Optužbe su "mjesecima gromoglasno lansirali politički lideri i medijski tajkun, koji su u otvorenoj službi paralisanja države Bosne i Hercegovine, ustavnih reformi, ekonomskog razvoja i stranih investicija", ocijenio je Hećo u današnjem saopćenju za javnost.

Zahvaljujući brutalnoj kampanji javnog iznošenja najgrubljih laži i manipulacija činjenicama, Federacija Bosne i Hercegovine je ostala bez više od sedam milijardi maraka najvećih direktnih stranih investicija u njenoj historiji - iz Njemačke, Austrije i Kazahstana, navedeno je saopćenju.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije smatra kako bi danas, da oni kojima je jedini cilj unošenje potpunog političkog i ekonomskog haosa u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu uspjeli u svom cilju, više od 50.000 radnika u svim industrijskim granama bilo uposleno i investicije bi bile realizirane u skladu s obznanjenim čvrstim principima "nema prodaje nacionalnog blaga, rijeka i rudnika, nema koncesija na njihovo korištenje, nema vlasništva investitora nad izgrađenim elektrama", a oni svoja ulaganja vraćaju kroz isporuku struje po cijenama na Lajpciškoj berzi.

"Oni politički lideri i medijski tajkun koji su blokirali navedene investicije napokon su raskrinkani i snose historijsku odgovornost za ekonomski zločin napravljen nad Federacijom Bosne i Hercegovine", upozorio je Hećo.

On je izrazio nezadovoljstvo i čuđenje "činjenicom da je Tužiteljstvu Kantona Sarajevo trebalo više od 20 mjeseci za odbacivanje prijave", kao i "neutemeljenim ocjenama iznesenim u saopćenju Tužiteljstva kojima se osporava zakonitost vođenja procedure izbora strateških partnera".

Navedene ocjene su proizvoljne i u potpunoj suprotnosti i nelogičnosti s naredbom o obustavi istrage, a suprotne su i zaključcima Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU-a, kao i nezavisnih ekspertskih analiza zakonitosti provedene procedure, smatra Hećo.