U sklopu readmisije
17

Od početka godine BiH odbila ulazak 1.727 migranata

A. Ku.
U prihvatnim centrima se nalazi oko 990 migranata (Foto: T. S./Klix.ba)
U prihvatnim centrima se nalazi oko 990 migranata (Foto: T. S./Klix.ba)
Vraćanje migranata iz Hrvatske u BiH u sklopu implementacije sporazuma o readmisiji dovelo je do straha među građanima BiH, a posebno Unsko-sanskog kantona, od pojave novog migrantskog vala.

O ovoj temi je za Klix.ba govorio Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima. Kako je kazao Služba vrši temeljite provjere te da veliki broj migranata nije dobio dozvolu za vraćanje u BiH jer nije bilo moguće utvrditi da li su u Hrvatsku ušli iz naš zemlje.

Od početka godine Služba za poslove sa strancima odbila je prihvat za ukupno 1.727 migranata dok je dozvolu za vraćanje u BiH dobilo njih 1.068.

"Prije svega moram naglasiti da država BiH ima potpisan sporazum sa Republikom Hrvatskom o readmisiji, sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH o prihvatu i vraćanju osoba koje nezakonito borave na državnom području. To je obaveza koju je BiH preuzela potpisivanjem ovog sporazuma, a ovo što vidimo je implementacija sporazuma o readmisiji koju provodi Služba za poslove s strancima koja je nadležna za te postupke", kaže Buzar.

Buzar: Situacija u BiH je stabilna
Buzar: Situacija u BiH je stabilna

Navodi da je Služa u skraćenom postupku prihvatila 760 stranih državljana, dok je u istom tom periodu odbila prihvat za 981 stranog državljanina. Kada je riječ o redovnom postupku readmisije prihvaćeno je 308 migranata dok je odbijeno 746.

"Služba sa posebnom pažnjom implementira ovaj sporazum. Kada govorimo o sigurnosnoj situaciji u USK moram istaći da je situacija stabilna u BiH. Ukupno je 990 migranata u svim prihvatnim centrima što je mali broj u odnosu na prethodne godine kada smo imali hiljade migranata", objašnjava Buzar.

Dodaje da se mali broj migranata kreće van prihvatnih centara te da Služba za poslove sa strancima nema saznanja da među migrantima ima sigurnosno interesantnih lica.

"U tom smislu imamo intenzivnu saradnju s drugim agencijama, OSA-om, SIPA-om i Graničnom policijom. U prethodnom periodu smo imali saznanja o kretanju takvih lica identifikovali ih i njih smještamo u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu gdje im se onemogućava kretanje", zaključuje Buzar.