Saradnja medicinskih fakulteta
0

Od naredne godine razmjena sudenata Banja Luke i Moskve

SRNA
Medicinski fakultet UNIBL
Medicinski fakultet UNIBL
Savez studenata Medicinskog fakulteta (SSMF) u Banja Luci, u saradnji sa Srpsko-ruskim prijateljstvom "Bratstvo", potpisao je sporazum o saradnji sa Nacionalnim savezom studenata medicine Rusije (NSSM).

Iz SSMF-a navode da je sporazumom planirano da od naredne godine počne stručna razmjena studenata medicine između Banja Luke i Moskve, te više od deset gradova u Rusiji.

"Za početak je dogovoreno deset razmjenskih mjesta za studente. Studenti iz Banja Luke imaju mogućnost da obavljaju praksu u bolnicama u više od deset gradova Rusije, među kojima su i Moskva i Sankt Peterburg, u trajanju od mjesec dana na željenom odjeljenju", navedeno je u saopćenju SSMF-a.

Od akademske godine 2012/2013. Savez studenata banjalučkog Medicinskog fakulteta će u saradnji sa "Bratstvom" organizovati prijem ruskih studenata u najvećem gradu Republike Srpske, dok će to u Rusiji obavljati NSSM.

Potpisnice sporazuma su izrazile želju da od akademske 2013/2014. godine počne i razmjena studenata Odsjeka stomatologije i farmacije, što je naredni cilj.

"Ovo je projekat s ciljem da se mladi iz Republike Srpske i Rusije povežu, te da naši studenti imaju priliku da upoznaju, kako rusku kulturu i jezik, tako i metode rada iz oblasti medicine u Rusiji, a i obratno. Na ovaj način širimo kako humanizam, koji medicina nosi u sebi, tako i prijateljstvo i vijekovnu povezanost naših naroda", dodaje se u saopćenju.