BiH
0

Od 1996. do danas BiH donirano 12 milijardi maraka

NINA
Sarajevo
Sarajevo
Istražna komisija Parlamenta BiH za utvrđivanje načina trošenja donatorskih sredstava dobila je od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa informaciju prema kojoj je od 1996. do danas u BiH donirano 12 milijardi maraka, izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Komisije Tihomir Gligorić.

U ovu bazu podataka nisu uvršteni određeni projekti i programi koje izravno finansiraju i implementiraju donatori. “Taj iznos nije potpun i ima manjkavosti jer su uočena dupliranja podataka. Osim toga, taj program pretežno obuhvaća javne investicije, a nisu utvrđena sredstva koja su stizala u nevladin sektor. Naše pretpostavke su da oko 30 posto raznih podataka nije evidentirano, kao što nema ni podataka na koji način i u koje svrhe su ta sredstva u konačnici potrošena”, rekao je Gligorić.

Zbog toga će jedan od zaključaka Komisije biti da se u cijeli proces uključe i druge institucije poput SIPA-e, revizorskih kuća i tužilaštava, jer se najveći dio nenamjenskog trošenja sredstava i zloupotreba odnosi upravo na donacije koje su dobile razne nevladine organizacije. Vijeće ministara je krilo od Komisije da već dvije godine ima formiran program za utvrđivanje pristiglih donacija u BiH pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. O tome su članovi Komisije tek nedavno obaviješteni, i to nakon što je Vijeće ministara odbilo da im odobri 300.000 KM za projekt kojim bi precizno bilo utvrđeno koliko je donatorskih sredstava došlo u BiH i na koji način su ta sredstva potrošena.

“Vijeće ministara nije odobrilo naš projekt jer, kako su rekli, ne vide njegovu svrhu i efekte, da bi mi kasnije saznali da postoji projekt u Ministarstvu vanjske trgovine koji košta dva miliona dolara. Komisija je spremna podržati taj projekat ukoliko on može dati odgovore na sva pitanja, ali je činjenica da ostaje problem evidentiranja svih donacija, uključujući i materijalna i nematerijalna davanja, kao i utvrđivanje načina njihova trošenja. Očigledno je da postoje otpori da se uđe u bit stvari”, objasnio je Gligorić.