BiH
30

Ocjena rada VM BiH i PS BiH: Bahatost, nesposobnost, nerad, destruktivnost, ignorisanje građana...

Piše: M. Nukić
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Rezultati rada Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH u aktuelnom mandatu bili su katastrofalni. Kao i na ostalim nivoima, vlasti na državnom nivou su se bavili sobom i uskostranačkim interesima, a ne problemima građana.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"BiH je obilježena kao jedina državna tvorevina na evropskom kontinentu koja otvoreno, sistematski krši ljudska prava svojih građana. Procesi evropskih integracija nisu u zastoju, nego se radi na udaljavanju BiH od Evropske unije. Zbog nerada vlasti, odnosno neusvajanja potrebnih reformi i zakona, BiH se suočava sa sankcijama i gubitkom desetina miliona bespovratne pomoći. Zloupotrebom namjenskih sredstava građani su ostavljeni nezaštićeni pred prirodnom katastrofom i bez adekvatne pomoći tokom i nakon nje te je onemogućen pristup evropskom Fondu solidarnosti", rekla je Majda Behrem Stojanov, glasnogovornica CCI-a na današnjoj konferenciji za novinare.

Naglašeno je i to kako je Međunarodna zajednica izglasala nepovjerenje BiH s aktuelnom vladom jer su mnoge zemlje obećale pomoć, ali ne žele da sredstva uplaćuju putem bh. institucija.

"Stranci vjeruju da BiH ima vlast koja će opljačkati vlastite unesrećene građane", kazala je Behrem Stojanov.

PS BiH neefikasan

Za konstituisanje PS BiH trebalo je devet mjeseci, a 16 da se uspostavi većina u ovoj instituciji. aktuelni saziv PS BiH dvostruko je neefikasniji od prošlog, a skoro tri puta od pretprošlog saziva. Usvojeno je samo 85 zakona, a odbijeno čak 67 po čemu je BiH postala jedina država s ovakvim endemskim omjerom usvojenih i neusvojenih zakona.

Statistika: Za razliku od PS BiH, Skupština Crne Gore je u istom periodu usvojila 403 zakona, Narodna skupština Srbije usvojila je 537, a Hrvatski sabor usvojio je 861 zakon.

"Nerad, nesposobnost, bahatost, destruktivnost, politikanske igre i ignorisanje interesa građana od strane poslanika PSBiH i drugih institucija vlasti u našoj zemlji u 2013. godini su doveli do velikih građanskih protesta ispred zgrade PS BiH. Neusvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koje je prouzrokovalo konkretne probleme građanima BiH i u konačnici dovelo do smrti jedne bebe, bili su povod jednom od najmasovnijih protesta u poslijeratnoj BiH. Egoizam, odrođenost od naroda, opsjednutost ličnim i uskostranačkim interesima, dio poslanika spriječili su da reaguju naprosto ljudski i doveli do omalovažavanja i vrijeđanja gađanja, političkih manipulacija i dizanja nacionalnih tenzija i otvorenih prijetnji građanima da se neće dobro provesti ako nastave koristiti svoje demokratsko pravo na mirno protestovanje protiv vlasti koja ne radi svoj posao", rekao je Ivica Čavar iz CCI-a koji prati rad bh. vlasti.

Vijeće ministara ubjedljivo najgore

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Vijeće ministara BiH u ovom mandatu je najlošije do sada. Usvojilo je samo 106 zakona od kojih se manje od 1 posto odnosilo na goruće probleme građana.

"Prema zvaničnim podacima vanjski dug BiH u posljednja dva mandata se udvostručio. S manje od četiri milijarde KM, koliki je bio 2007. godine, narastao je na preko sedma milijardi KM, koliko je iznosio prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH sredinom 2014. godine. I nastavlja neizdrživo rasti, jer vlast pokušava na svaki način održati ostatke već duboko uzdrmanog socijalnog mira. Dugoročne posljedice ovog neodgovornog ponašanja će po svemu sudeći biti dramatične, jer se novac ne ulaže u pokretanje privrede, stvaranje radnih mjesta i samoodrživost, nego u javnu potrošnju. Ako se doda i unutrašnji dug, ukupni dug biH prelazi 11 milijardi KM", istakao je Čavar.

Statistika: Za razliku od VM BiH, Vlada Crne Gore utvrdila 349 zakona, Vlada Republike Srbije utvrdila je 501 zakon, a Vlada Republike Hrvatske utvrdila je 765 zakona.

Neformiranje vlasti na vrijeme i njeno funkcioniranje u interesu građana, a ne u interesu političkih oligarhija, imalo je visoku cijenu koja se, kako ističu iz CCI-a, mjeri izgubljenim godinama života koje je nemoguće nadoknaditi. Od BiH su svi polako počeli dizati ruke. Međunarodna zajednica rekla je svojoj nakon majskih poplava, Stefan File je izjavio "kako diže ruke od bh. političara jer se s njima nije moguće dogovoriti oko bilo čega", rejtinzi nam padaju i predviđa nam se bankrot.

Iz CCI-a su na kraju poručili: "Ovako više ne može!"