BiH
312

Očekuje se 800 autobusa: Upute vjernicima na dan dolaska pape Franje u Sarajevo

Klix.ba
Šestog juna, na dan prve zvanične posjete pape Franje Bosni i Hercegovini, važit će poseban režim saobraćaja u Sarajevu, a u nastavku prenosimo važne napomene i upute za vjernike i svećenike.
Papa Franjo (Foto: EPA)
Papa Franjo (Foto: EPA)

Katolička tiskovna agencija prenosi uputstva među kojima stoji da bi dobro bilo autobuse i lične automobile obilježiti plakatom ili nekim znakom prepoznavanja.

Policija će biti na svakom ulazu u Sarajevo i uputiti vjernike na parking gdje će ih dočekati volonteri i davati dalje upute prema stadionu. Osim na parkingu, lični automobili će se moći parkirati i na trotoarima na koje uputi policija, iako su gradski parkinzi sigurniji, navodi se u uputama.

U Sarajevo bi trebalo doći do 6 sati. Ovako rano se treba doći zbog sigurnosnih predradnji koje se moraju uraditi na saobraćajnicama, a nakon što se to obavi u 8 sati će biti blokirane sve važnije saobraćajnice, te da se izbjegne gužva, a s obzirom da je prijavljeno 800 autobusa i mnogo ličnih automobila.

Ulazak u liturgijski prostor - stadion bit će moguć od 4 sata ujutro, a do 9 sati svi hodočasnici će trebati biti na stadionu. U 8 sati slijedi dobrodošlica hodočasnicima, davanje potrebnih informacija i molitva.

U liturgijski prostor – stadion će moći ući samo osobe s ulaznicama koje će dobiti u svojim župnim uredima.

Župnici ili voditelji hodočasničkih grupa trebaju upoznati hodočasnike da će prije ulaska na liturgijski prostor - stadion biti izvršen policijski pregled svih hodočasnika. U liturgijski prostor - stadion neće biti moguće unijeti: a) eksplozivne tvari, pirotehnička sredstva (upaljači, petarde, baklje, "bengalke" i slično), zapaljive smjese i tekućine, sprejeve i boce s komprimiranim zrakom, vatreno i hladno oružje (noževi, svi metalni predmeti, šipke, palice, lanci, škarice, žileti, kompleti za manikiranje, metalni pribori za jelo i slično); b) predmete pogodne za povređivanje i samopovređivanje; c) hranu i piće, koje hodočasnici nose sa sobom, u metalnoj i staklenoj ambalaži; d) sve vrste alkoholnih pića i kišobrane.

Svećenici trebaju obavezno sa sobom ponijeti i pripaziti na: a) odgovarajuće liturgijsko ruho za koncelebraciju: naglavnik, albu, pojas, štolu bijele boje bez kojega neće moći koncelebrirati; b) svećenicima suslaviteljima obučenim u liturgijsko ruho zabranjeno je snimanje bilo kakvim aparatima za snimanje, mobitelima, kamerama i slično; d) potrebno je do 9 sati doći u određene sakristije liturgijskog prostora - stadiona i obući liturgijsko ruho; e) sve napomene koje vrijede za hodočasnike vrijede i za svećenike uz napomenu obaveznog poštivanja važećih liturgijskih odredbi i aktuelnih odredbi vatikanskog Ureda za liturgijsku pripremu papinih putovanja;

Sarajevo na dan dolaska pape
Sarajevo na dan dolaska pape

Generalna proba za pjevače počinje u 8:30 sati na predviđenom mjestu za zborove uz oltar. Ali proba pjevanja za zborove iz Sarajeva i zborove koji se tada nađu u Sarajevu je i u petak 5. juna 2015. godine u 16 sati na stadionu. Svi sa sobom trebaju ponijeti vlastite note. Nakon probe pjevanja u 9:30 sati počinje pretprogram: duhovno-meditativne naravi, obogaćen pjesmom i muzikom.

Hodočasnici sa sobom trebaju ponijeti i pripaziti na: a) ulaznicu i lični dokument (svećenici i vjernici): ličnu kartu (hodočasnici iz BiH) ili pasoš (hodočasnici izvan BiH); b) zdravstvenu knjižicu i historiju bolesti, ukoliko boluju od neke hronične bolesti, te najnužnije lijekove koje koriste; c) vodu, osvježavajuće napitke u prozirnoj plastičnoj ambalaži, a ukoliko nose hranu, ona mora biti u kartonskoj ili papirnoj ambalaži; d) kabanicu koja se preporučuje kao moguću zaštitu od kiše.

Za vrijeme pozdravljanja Svetog Oca i prolaska između hodočasnika nije dozvoljeno bilo što bacati, pa ni cvijeće. Tokom euharistijskog slavlja nema nikakvog pljeskanja niti se razastiru parole i barjaci, ali se fotoaparati mogu koristiti.

Hodočasnicima se preporučuje da sa sobom ne nose veću količinu novca ili predmete veće vrijednosti zbog mogućih krađa ili gubljenja, da prate vremensku prognozu i obuku se prikladno, odgovarajuće euharistijskom slavlju, da prate upute službenih osoba: voditelja programa, volontera, redara i policije koja će biti u civilu, te da se, ukoliko zatrebaju zdravstvenu pomoć, obrate najbližem volonteru, koji će biti označen odgovarajućim znakom.

Papa dolazi u Katedralu u 16:20 sati. U Katedralu će moći ući samo duhovna zvanja koja dobiju ulaznicu za Katedralu, ostali će pratiti program s platoa ispred Katedrale. Bit će postavljen monitor i razglas. Naime, prijavljeno je 1.400 osoba a može ući samo 600 osoba. Zbog toga je odlučeno da će moći ući samo predstavnici svih nivoa duhovnih zvanja. Što se tiče unosa u Katedralu, isto vrijedi kao i za misno slavlje na Koševu. Pretprogram u Katedrali počinje u 15:15 sati a moći će se ulaziti od 14 sati.

Papa dolazi u Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II u 18:30 sati. Već u 16 sati se počinje ulaziti u sportsku dvoranu Renovabis u koju će moći ući mladi s ulaznicama na kojima piše dvorana Renovabis. Ostali će moći pratiti program na platou ispred Centra gdje će biti postavljeni monitor i razglas. Slična je situacija kao i u Katedrali. Sportska dvorana može primiti oko 850 mladih a prijavilo se više od 4.000 mladih. Nastojali smo da u sportskoj dvorani budu predstavnici svih mladih iz BIH, Hrvatske i cijele regije. U 17 sati počinje pretprogram.

Nadamo se da će oni koji budu čistili prostore nakon papinog odlaska osjetiti da su se tu održavali duhovni sadržaji, saopćili su organizatori papinog dolaska.