Ruglo u Starom Gradu
26

Obustavljena sanacija trga u centru Sarajeva, niko ne zna kada će biti nastavljena

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Početkom augusta startao je projekt sanacije Trga Alije Izetbegovića u centru Sarajeva, no nedugo zatim je i obustavljen. Zbog čega je dozvoljeno ruglo na području Općine Stari Grad pitali smo nadležnu službu.

Fotoreporter portala Klix.ba je obišao gradilište te zabilježio kako nema niti radnika niti mehanizacije.

Iz Općine Stari Grad kažu da je Federalna uprava za inspekcijske poslove, odnosno federalni građevinski inspektor, pod konstantnim pritiskom predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Faruka Kapidžića koji traje od samog početka radova na sanaciji Trga oslobođenja-Alija Izetbegović, obustavio je izvođenje daljih radova na ovoj lokaciji.

"Predsjedavajući Komisije, Faruk Kapidžić je u više navrata zahtijevao od Federalne uprave za inspekcijske poslove da zatvori gradilište insistirajući na tome da je riječ o radovima rekonstrukcije za koje je potrebno odobrenje nadležnog organa, te da Komisija na čijem se čelu nalazi mora dati svoje mišljenje o radovima koji se izvode.

Nakon prvog inspekcijskog nadzora, postupajući federalni inspektor u zapisniku nije konstatovao da je riječ o radovima za koje je potrebno odobrenje. Međutim, usljed daljih pritisaka predsjedavajućeg Faruka Kapidžića, a što je vidljivo iz akata Komisije koji su uslijedili nakon toga, postupajući inspektor je obustavio radove, te naložio pribavljanje odobrenja za iste. Odobrenje za radove rekonstrukcije treba izdati Federalno ministarstvo prostornog uređenja, ali na osnovu mišljenja Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH i tako dolazi do blokade. Opravdano iznosimo sumnju na zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja od strane predsjedavajućeg Komisije zbog kojih je federalni inspektor podlegao pritiscima i donio rješenje o zatvaranju gradilišta", naveli su.

Dodali su da će gradilište na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović do daljnjeg ostati zatvoreno što može dovesti do još većeg propadanja i svakako do nezadovoljstva građana jer će se onemogućiti putna komunikacija kao i samo korištenje trga u najužoj gradskoj jezgri. Kazali su kako ne snose odgovornost što je probijen rok završetka radova koji je bio 15. septembra.

Ejub Salkić, glavni federalni urbanistički inspektor, za Klix.ba je kazao da su radovi obustavljeni nakon što je po zahtjevu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, izvršen inspekcijski

nadzor rekonstrukcije Trga Alija Izetbegović.

"Trg se nalazi u obuhvatu Historijskog urbanog krajolika Sarajeva i koji je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. S obzirom da izvođač radova nema odobrenje - saglasnost za izvođenje  radova izdatog od strane nadležnog organa, rješenjem postupajućeg inspektora od 23.8.2021. godine naložena je obustava radova zbog utvrđenih nedostataka. Objekat je zapečaćen do otklanjanja nedostataka", naveli su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.