Zbog čamaca na Neretvi
70

Obrtnik iz stare jezgre Mostara demantuje Lorensa Listu: Nije mi ministar Hadžović sponzor

Klix.ba
Obrtnik iz stare jezgre Mostara koji je dobio dozvolu od Grada Mostara za vožnju čamca na Neretvi ispod Starog mosta je oštro reagovao na izjavu predsjednika Kluba skakača u vodu "Mostari" Lorensa Liste o problemu sa čamcima na tom lokalitetu koje je iznio za Klix.ba.
Jadranko Oglić, vlasnik obrata VIP BOAT TOURS sa sjedištem u Mostaru na adresi Tekija 51a tvrdi da je obrt registrirao u skladu sa zakonskim odredbama, te Listu optužuje za klevetu i iznošenje neistine.

Redakciji portala Klix.ba je priložio i dokumentaciju za registraciju obrta, odnosno djelatnosti kojom se bavi, te naglasio, da mu je 6. septembra 2023. godine izdato rješenje za obrt i djelatnost kojom se bavi u skladu sa zakonskim odredbama.

Tvrdi da je Listo iznio neistinu vezano za ministra obrazovanja, nauke, kulture i spota HNK Rašida Hadžovića.

"Ministar mom obrtu nije pomogao ni financijski kao ni materijalno, ni na bilo koji drugi način. Reklamu Ministarstva nauke obrazovanja, kulture i sporta HNK sam postavio, na štand u znak zahvalnosti istom tom ministarstvu, koje pokriva sve kulturne i sportske događaje u HNK-a, ali i gradu na obalama Neretve. Iako je dotični gospodin, uredno od istog ministarstva dobio do sad bezbroj puta financijsku pomoć i podršku istog ministarstva nije našao za shodno da bilo gdje u javnom prostoru vidom reklame Ministarstva obrazovanja, nauka, kulture i sporta, se zahvali tom istom ministarstvu, a uredno je koristio sve poticaje i sva financijska sredstva istog ministarstva. Ne razumijem zašto iznosi laž, neistinu i klevetu i narušava ugleda ministra Rašida Hadžovića", navodi Oglić u reakciji koju je uputio našoj redakciji.

Poručuje kako misli, "da je vrijeme da se stane u kraj onima koji se služe takvim stvarima", te naglašava da, "Ministarstvo i ministar Rašid Hadžović znaju najbolje šta im je činiti kada su u pitanju ovakvi ispadi"

"Ja sam demobilisanim pripadnik ARBiH i ovo mi je osnovno zanimanje, pa mi nije jasno iz kojeg razloga ili kojeg motiva Lorens Listo proziva moj obrt, jedino ako u pitanju nije monopol. A u samoj izjavi se da zaključiti da se radi o tome", zaključio je Oglić u reakciji koju je uputio našoj redakciji.

Podsjetimo, Lorens Listo je za Klix.ba kazao da godinama vodi borbu sa nelegalnim čamcima, koji se pojavljuju na Neretvi ispod Starog mosta u Mostaru, jer nemaju koordinaciju sa Klubom skakača u vodu "Mostari,", pa se događa da se u vrijeme izvođenja skoka ispod UNESCO-ovog spomenika pojavi čamac sa turistima koji ugrožava sigurnost skakača i ljudi na čamcu.

Pozvao je inspekciju na djelovanje, te kazao da je šokiran pojavom novog obrata, bez ikakve obavijesti skakačima, pa se zapitao, da li Grad Mostar izdaje dozvole mimo zakona i da li ilegalce podržavaju institucije, s obzirom na to da je, kako je naglasio, u dogovoru sa UNESCO-om definisano da na tom lokalitetu mogu biti samo dva obrata s dozvolom za vožnju čamaca.