BiH
0

Obraćanje Harisa Silajdžića na sastanku Vijeća za implementaciju mira u Briselu

Sarajevo-x.com
Na današnjoj sjednici Vijeća za implementaciju mira, član Predsjedništva BiH, dr. Haris Silajdžić, izrazio je opredjeljenje većine građana Bosne i Hercegovine za što skorijim potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom, saopšteno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Dr. Silajdžić je istakao da se pred Bosnom i Hercegovinom još uvijek nalaze brojni izazovi koji nalažu produžetak mandata Visokog predstavnika sa punim Bonskim ovlastima. Ovo je neophodno sve dok Bosna i Hercegovina funkcionira prema dejtonskom Ustavu koji omogućava niz blokada. ″Ono što mi sada trebamo jeste novi ustav koji će obezbijediti efikasnije funkcionisanje države, brže reformske procese i potpunu implementaciju Evropskog plana.“ Određivanje bilo kakvih datuma za zatvaranje OHR je nepotrebno. Umjesto toga, potrebna je jasna strategija koja bi obuhvatila pitanja koja su neophodna za potpuno funckionisanje države i čije mjerilo bi bio ″put bez povratka″ u procesu integracije u Evropsku uniju.

Dr. Silajdžić je takođe izrazio zabrinutost zbog pokušaja da se neka regionalna pitanja, poput Kosova, povezuju sa Bosnom i Hercegovinom. Nikakve paralele se ne mogu povlačiti između promjene statusa Kosova i Bosne i Hercegovine. Nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine su garantovani Poveljom Ujedinjenih nacija i bilo kakvi pokušaja njihovog podrivanja bez obzira da li dolazili iznutra ili izvan Bosne i Heregovine neće biti tolerisani.

Dr. Silajdžić je potvrdio da BiH ostaje opredjeljenja na ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza, uključujući saradnju sa tribunalom u Hagu. Međutim, shodno presudi Međunarodnog suda pravde, čija je godišnjica bila jučer, koja je potvrdila da je u BiH počinjen genocid, mi ćemo insistirati na provođenju obaveza koje iz nje proizilaze. Sukladno rezoluciji Generalne skupštine UN-a 56/83 o obavezama zemalja da okončaju stanje nastalo na kršenju peremptornih normi međunarodnog prava, kao i da ne priznaju to stanje niti da pomažu u održavanju takvog stanja, Bosna i Hercegovina će nastaviti insistirati na implementaciji pomenute presude.

Bosna i Hercegovina mora krenuti naprijed ali joj je na tom putu potrebna pomoć međunarodne zajednice. BiH treba biti demokratska zemlja u kojoj će prioritet imati individualna, a ne kolektivna, zastupljenost. Poštivanje ljudskih prava se mora obezbijediti svim građanima bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost. Jedino multi-etnička Bosna i Hercegovina na cijeloj svojoj teritoriji može donijeti uspjeh i za domaće i za međunarodne faktore.

Na kraju svog obraćanja dr. Silajdžić je pozvao predstavnike Vijeća za implementaciju mira da daju svoju podršku Bosni i Hercegovini kako bi se ona mogla priključiti porodici demokratskih zemalja i postati konstruktivna i uvažena članica Evropske unije.