Brisel
22

Obraćanje evropskih zvaničnika nakon sjednice o otvaranju pristupnih pregovora

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon sjednice kolegija evropskih komesara na kojima je između ostalog razmatrana i odluka o nastavku pregovora s nizom zemalja kandidata za članstvo u EU, evropski zvaničnici održat će konferenciju za medije na kojoj će govoriti o rezultatima susreta.
Kako je najavljeno, na konferenciji za medije javnosti će se obratiti predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen te evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, a njihovo obraćanje možete pratiti uživo na Klix.ba.

Prema onome što je ranije saopćeno, zvaničnici će govoriti o novom paketu pomoći za zemlje Zapadnog Balkana, ali i o Paketu proširenja za 2023. godinu što je ujedno i najvažnija tačka današnje sjednice.

Kolegij komesara razmatrao je danas izvještaje o napretku brojnih zemalja, a jedan od izvještaja koji se našao na stolu je i onaj vezan za Bosnu i Hercegovinu.

Prema ranijim informacijama iz Brisela, BiH dobija uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, kako je ranije najavljivano. O napretku će se najverovatnije odlučivati u martu, nakon ispunjenih uslova.