BiH
31

Obnovljen most na rijeci Jadar u Konjević Polju

Klix.ba
U mjesnoj zajednici Konjević Polje kod Bratunca rijeke Kravica i Jadar srušile su sedam mostova tokom majskih poplava.

U jednom dijelu Konjević Polja, s lijeve strane obale rijeke Jadar, most koji su koristili mještani predstavljao je jedini siguran put. Sada, kada je taj most odnijela vodena bujica stanovnici su kao alternativno rješenje morali koristiti stari, urušeni most do kojeg je potrebno pješačiti nekoliko kilometara.

Ovaj most je u izuzetno lošem stanju, a posebnu opasnost predstavlja za školarce koji ga svakodnevno koriste na putu do škole.

Kako bi stanovnicima ovog mjesta olakšali svakodnevnu putnu komunikaciju Fondacija Hastor u saradnji sa Sparkasse Bank je obnovila most. Sa novoobnovljenim mostom život u ovom dijelu Konjević Polja je uveliko olakšan.

Muminović Hava, jedna od stanovnica čija je kuća bila odsječena rušenjem mosta kaže kako su njenoj porodici i njoj sa rekonstrukcijom mosta vraćeni normalni uslovi života.

"Hvala dobrim ljudima koji su nam pomogli. Nakon poplave smo se dosta namučili jer pored toga što su nam poplavile kuće nismo imali prilaz drugoj strani obale na kojoj se nalazi glavni put", izjavila je Muminović.

Rekonstrukcija mosta podrazumijevala je izgradnju potpuno nove nosive konstrukcije, zaštitnu ogradu i vanjsko uređenje oko mosta.

Fondacija Hastor i Sparkasse Bank su ponosni na dosadašnju saradnju, a posebno na pozitivan uticaj ovog zajedničkog projekta.

"Kao grupacija koja posluje u zemljama Jugoistočne Evrope i čije je poslovanje usko vezano za stanovništvo regije, bili smo duboko potreseni posljedicama koje je ostavila poplava naročito u Bosni i Hercegovini. Pored mnogobrojnih pojedinačnih akcija naših uposlenika u pružanju prve pomoći pogođenom stanovništvu, odlučili smo kao grupacija podržati i jedan konkretan projekt, čija bi realizacija bila od koristi širem broju ljudi, duži niz godina. Projekat obnove mosta nam se posebno svidio jer je most simbol mira i povezivanja. Iskreno se nadamo da će most ne samo biti od praktične koristi u svakodnevnici ljudi nego da će pridonijeti premošćivanju razlika i granica u ovoj regiji", izjavio je Sava Dalbokov, predsjednik Nadzornog odbora Sparkasse Bank i član Uprave Steiermärkische Sparkasse.

Fondacija Hastor je na području Konjević Polja obnovila dvije, a u toku su pripreme za obnovu i dodatne tri kuće.

"Kada smo prvi put došli u Konjević Polje zatekli smo poplavljene kuće u dolini rijeke Jadar, srušen most, mještane kojima je presječena putna komunikacija, djecu koja su se kretala u nesigurnim uslovima. Znali smo da moramo odmah djelovati, pa smo tako krenuli sa rekonstrukcijom mosta, koja je bila preduslov za saniranje kuća koje su se nalazile sa druge strane rijeke Jadar", izjavila je Selma Mašnić, volonterka Fondacije Hastor, te dodala kako je Fondacija do sada na ovom području obnovila devet kuća, a širom BiH kroz projekte obnove rekonstruisala 172 stambene jedinice.