BiH
77

Obnavlja se džamija Sinan-bega Boljanića u Čajniču, spomenik svjetske baštine

Piše: E. A.
Kamen temeljac za obnovu džamije Sinan-bega Boljanića u Čajniču bit će položen u nedjelju 17.jula a trenutku na koji se čekalo dugi niz godina prisustvovat će i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Džamiju je 1570.godine izgradio Sinan-beg Boljanić, koji je kasnije dobio titulu paše, no u narodu je ostala džamija Sinan-bega, još jedan u nizu bisera osmanske arhitekture na prostoru goraždanskog muftijstva. Objekat džamije, dva turbeta i šadrvan u njenom haremu, srušeni su 8. juna 1992. godine.

Zbog historijskih i umjetničkih vrijednosti svrstana je u prvu kategoriju spomenika svjetske baštine i 2004. godine proglašena nacionalnim spomenikom. Njena ponovna izgradnja značit će i početak kraja izgradnje vjerskih objekata koji su na području goraždanskog muftijstva porušeni tokom agresije na BIH, pojašnjava Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski.

I prije polaganja kamena temeljca za džamiju u Čajniču trebalo je pripremiti mnogo toga. Urađena je projektna dokumentacija, očišćen teren, pronađeni temelji džamije koji su bili prekriveni velikim slojem zemlje i smeća i dobivene sve potrebne saglasnosti za obnovu džamije.

"Najviše su uradili Medžlis IZ Čajniče, Šaćir Raščić i naša Vakufska direkcija kao i prethodni muftija Hamed efendija Efendić, tako da smo danas, hvala Bogu, u poziciji da zvanično počinje gradnja i ovog prelijepog objekta", kaže Pitić.

U Čajniču se u nedjelju očekuje dolazak velikog broja vjernika kako bi prisustvovali polaganju kamena temeljca i učenju hair dove.

"Očekujemo da nam se pridruže naše džematlije, da zvanično obilježimo taj svečani trenutak, za nas važan. Nije to samo džamija, objekat ni monument osmanske arhitekture već puno više od toga. Čajniče više neće biti isti grad, Bošnjaci u Čajniču imaće svoj simbol, ponos i dostojanstvo", poručuje muftija Pitić.

Sredstva za obnovu džamije Sinan paše Boljanića obezbijedila je Generalna direkcija vakufa Republike Turske u saradnji s Vakufskom direkcijom IZ u BiH. Procjene su da bi obnova mogla trajati naredne tri godine.