BiH
0

Obilježena godišnjica tragičnog stradanja šest beba iz Dječijeg doma Bjelave

FENA
Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju Vlakovo, koje su tragično stradale u požaru u Dječijem domu Bjelave, danas je obilježena šesta godišnjica njihove pogibije.

Tog kobnog 22. aprila 2007. živote su izgubili najmlađi štićenici Dječijeg doma Bjelave Medina Bostandžija, Al'dina-Dalal Akmadžić, Amina Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović, dok je 18-ero djece teže i lakše povrijeđeno.

U obraćanju novinarima premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković je kazao da obilježavanje godišnjice ovog događaja svaki put budi najdublja ljudska osjećanja tuge, bola i žaljenja, ali da je ujedno i opomena da se ova tragedija ne smije ponoviti, saopćeno je iz pres službe KS-a.

"Tužan moment, srce se para kad vidim simbol napuknutug srca iza svojih leđa. Mislim da ne postoji normalan čovjek koji u ovom trenutku može osjećati nešto drugo", kazao je Zeljković.

Ministar za rad, socijalnu politku raseljene osobe i izbjeglice KS-a Muamer Bandić podsjetio je na činjenice iz tragične noći kada je usljed požara na trećem spratu Dječijeg doma Bjelave svoje tek započete živote izgubilo šest beba. Naglasio je i da Vlada KS-a od tada pa do danas svake godine obilježi ovu tužnu godišnjicu.

V.d. direktora Dječijeg doma Bjelave Saudin Đurđević je naglasio da je ovaj tragični događaj opomena svima koji se brinu o djeci.

Cvijeće su na spomen-obilježje i mezare tragično stadalih beba položile delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Općine Centar Sarajevo, kao i uposlenici Dječijeg doma Bjelave.