Jedna od presudnih bitaka
95

Obilježena godišnjica Kotoračke bitke, položeno cvijeće na spomen-obilježjima u općini Ilidža

V. K.
Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima u Butmiru i Donjem Kotorcu, kao i na mezaru rahmetli Amera Ćenanovića, bivšeg načelnika Općine Ilidža, obilježena je manifestacija "Dani kotoračkih bitaka" i Dan Mjesne zajednice Butmir.

Danas se navršava 31 godina od legendarne Kotoračke bitke, u kojoj su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine u sastavu Četvrte viteške motorizovane brigade potpomognuti i drugim jedinicama, u periodu od 17. do 21. marta, vodili jednu od odlučujućih bitaka kada je u pitanju prostor Ilidže.

Delegaciju Općine Ilidža koju su činili predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Tarik Stambolić i dopredsjedavajući Selver Zećirović danas je predvodio načelnik Nermin Muzur. Poštovanje najhrabrijim sinovima i kćerima naše domovine odala su brojna boračka udruženja, građani Donjeg Kotorca, Butmira i Ilidže, kao i predstavnici političkih partija.

Centralni dio manifestacije održan je u Donjem Kotorcu, a uveličali su je učenice i učenici Osme osnovne škole "Amer Ćenanović".

U svom obraćanju okupljenim kod spomen-obilježja šehidima u Donjem Kotorcu, načelnik Muzur je naglasio da je izuzetno važno da gajimo tradiciju sjećanja i da s ponosom pričamo o važnosti koju su slobodne teritorije općine Ilidža i njeni borci imali u odbrani od agresije.

"Spomen na historijske Kotoračke bitke još čuvamo i njegujemo. S ponosom se sjećamo najhrabrijih bosanskih sinova i kćeri te njihove žrtve i borbe za slobodne ilidžanske prostore i opstanak Bosne i Hercegovine. Posebno mi je drago što svoj doprinos obilježavanju značajnih datuma i bitaka daju mladi kod kojih se prepoznaje iskreni patriotizam i neskrivena ljubav prema domovini. Draga djeco, s ponosom pričajte o herojskim bitkama koje su se odigrali na teritoriji Ilidže, o doprinosu baba, deda, amidža, daidža i svih pripadnika Armije RBiH koji nije bio ni mali, niti beznačajan", kazao je načelnik Muzur.

Na kraju je načelnik Muzur uručio pehare i diplome najboljim pojedincima Memorijalnog šahovskog turnira " Mehmedalija Arnaut - Učo".

Bitka za Kotorac smatra se jednom od odsutnih bitaka za Sarajevo, a mnogi od učesnika koji su danas bili u Donjem Kotorcu skloni su reći da je kroz taj događaj odbranjeno Sarajevo, ali i Bosna i Hercegovina.