BiH
75

Obilježena 23. godišnjica PL BiH: Izetbegović pozvao sve patriote na jedinstvo

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Svečanom akademijom u Domu policije u Sarajevu danas je obilježena 23. godišnjica osnivanja Patriotske lige Bosne i Hercegovine.

Svečanosti su prisustvovali brojni organizatori odbrane RBiH, ratni komadanti, kao i predsjedavajući Predsjedništva RBiH Bakir Izetbegović.

Kako je rekao dr. Salih Kulenović, predsjednik ove boračke organizacije, Patriotska liga BiH je udarila temelje kasnijem formiranju Armije RBiH i odbrani zemlje.

Naime, 10. juna bh. patrioti se sjećaju tog dana prije 23 godine kada je prvi predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović sazvao skup 365 učesnika na kojem su izvršene pripreme za odbranu BiH. Tada je usvojen i proglas građanima BiH da brane državu, a osnovan je i Nacionalni savjet za odbranu. Tadašnjem skupu su prisustvovali brojni uglednici.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je 10. juni 1991. godine jedan od najvažnijih datuma jer je tada stvoren embrion buduće antifašističke Armije RBiH. Branjene su, rekao je, civilizacijske vrijednosti koje i danas baštinimo.

Govoreći o prošlosti, rekao je da se cijeli srpski narod ne može i ne treba poistovjetiti sa zločincima, te da bi to bilo loše po prilike na Balkanu. Naglasio je da se Armija RBiH, uprkos pokušajima ne može uspoređivati s ostalima. Tvrdnje da su svi krivi, ne stoje, jer Armija RBiH zločine nije činila sistemski, ali zločini pojedinih boraca Armije RBiH jesu procesuirani i kažnjavani.

Izetbegović je, uz ostalo, rekao da se rat u BiH nije mogao izbjeći kako neki tvrde danas.

"Da nije bilo rata ne bi bilo ploče Ratka Mladića na Vracima, bio bi njegov spomenik u centru Sarajeva", rekao je Izetbegović, naglašavajući važnost organiziranja odbrane i činjenice da se Armija RBiH suprostravila rušilačkim snagama koje su jurišale na BiH.

Konstatirao je da smo "bili bolji u ratu nego u miru" i da su protekli period obilježile brojne svađe i podjele.

Pozvao je na jedinstvo patriota i odustajanje od podjela.

"Treba nam novo jedinstvo", poručio je Izetbegović.

Poručio je da je ranije u našoj politici bilo nerealnih obećanja, poziva pojedincima da pišu evropski Ustav BiH, a izgubljene su četiri godine. Naglasio je daće ponovo biti obećanja poput raznih "Maršalovih planova".

"Ako ovaj put budemo jedinstveno možemo uzeti poluge vlasti i uraditi ono što trebamo za ovu državu. Trebaju nam sloga i jedinstvo. Imamo dosta važnih utakmica", kazao je.

Govorio je i o važnosti stvaranja ambijenta za ekonomski razvoj i za otvaranje, kako je rekao, 100 hiljada ranih mjesta u narednih osam godina.

Dodao je da se ne mogu tjerati Arapi i da se o njima govori kao o prijetnji, a onda da kukamo što isti idu Aleksandru Vučiću u Srbiju. Zato je važno da se stvori atmosfera potrebna za investiranje, poruka je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.