BiH
7

Obilježena 21. godišnjica stradanja Bošnjaka Višegrada

FENA
Višegrad
Višegrad
U Višegradu je u subotu učenjem Fatihe i simboličnim bacanjem 3.000 ruža u rijeku Drinu obilježena 21. godišnjica zločina nad Bošnjacima u ovom gradu.

Nakon bacanja ruža s mosta Mehmed Paše Sokolovića, na mezarju Stražište je klanjana dženaza i obavljen ukop sedmoro identificiranih Bošnjaka koji su ekshumirani iz jezera Perućac 2010. godine.

Dvije najmlađe žrtve u trenutku smrti imale su samo šest, odnosno sedam godina, a dvije najstarije 78 i 74 godine.

Kako u izjavi za Agenciju FENA navodi Hedija Kasapović iz Udruženja porodica nestalih “Višegrad 92” najmlađa žrtva šestogodišnja Vildana Zukić ukopana je u epruveti (jer je jako malo njenih posmrtnih ostataka pronađeno) pored svoje majke. Pored majke ukopan je i sedmogodišnji Nihad Ibišević.

Na mezarju Stražište su ukopani Vildana (Džemal) Zukić (1986-1992), Nihad (Islam) Ibišević (1985-1992), Kasim (Hadžihasan) Hasić (1914-1992), Aziz (Halil) Alić (1953-1992), Fadila (Imšir) Bošnjak (1934-1992), Nura (Redžo) Čanto (1948-1992), Ševka (Ibre) Selman (1918-92).

Dženazi je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović koji je između ostalog rekao da zločincima ne pripada budućnost.

  • Budućnost pripada ovom narodu, koji je nevin stradao i ovo je njegova zemlja. I ovaj most ovdje gradili su naši preci. Oni koji su željeli da on povezuje narode i dvije obale - rekao je Kavazović.

Hedija Kasapović je u izjavi za Fenu rekla da je sve proteklo bez incidenata i uz obezbjeđenje policije Republike Srpske. Međutim kako Kasapović navodi značajan broj ratnih zločinaca iz Višegrada je još na slobodi i nikad nisu ni procesuirani.

Iz ovog kraja samo se 13 zločinaca našlo na sudu. Tako da nije rijetkost da se stanovnici ovog grada s njima svakodnevno sreću.

Tako se desilo i u subotu. Kako kaže Kasapović tokom ceremonije na mostu pored njih je prošao čovjek koji je vršio ratne zločine poznat po nadimku Pipa.