Legendardni komandant
0

Obilježena 14. godišnjica od pogibije Zaima Imamovića

FENA
Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća danas je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu obilježena 14. godišnjica od pogibije komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH Zaima Imamovića.

Ministarstvo za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona s ministrom Dževadom Adžemom na čelu organiziralo je tim povodom prijevoz iz Goražda do Sarajeva za sve one koji su željeli posjetiti Imamovićev mezar.

"Iz Goražda je krenulo više od stotinu Zaimovih sugrađana, saboraca, članova porodice i prijatelja, i još toliko ih je ostalo jer nismo imali dovoljno autobusa", kazao je Feni Adžem.

Do sada su organizaciju obilježavanja godišnjice uglavnom preuzimali Imamovićevi saborci, a ove godine je kompletnu organizaciju preuzelo resorno ministarstvo Bosanskopodrinjskog kantona.

Iako je bilo najavljeno da će nakon obilaska mezara komandanta Imamovića njegovi saborci posjetiti i kasarnu u Pazariću koja nosi njegovo ime, Adžem je za Fenu potvrdio da ova posjeta neće biti realizirana.

"Kontaktirali smo kasarnu i načelno dobili saglasnost da u krugu kasarne održimo historijski sat, ali kasnije smo obaviješteni da nismo sve pravovremeno najavili i organizirali", izjavio je Adžem.

Prijatelji, saborci i članovi porodice komandanta Imamovića položit će cvijeće na kapiju kasarne te posjetiti mezar Hasana Turčala Brzog.

Komandant Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. u 34. godini na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojska greda -lokalitet Treskavice. Zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarenju životnog cilja - spojiti goraždansku sa slobodnom teritorijom ostatka države.

Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".