Vogošća
2

Obilježen Međunarodni dan nestalih, porodice poručile: Pitanje "Gdje je?" zaslužuje odgovor

E. Sk.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Instalacijom nestalog lika na Trgu branilaca Vogošće, Udruženje porodica nestalih ove Općine obilježile su danas Međunarodni dan nestalih.

Povodom obilježavanja ovog datuma i ove godine skrenuta je pažnja javnosti da je za porodice koje godinama tragaju za istinom o svojim najmilijima, a koji su prisilno odvedeni u nepoznato, svaki dan težak i bolan.

Poštujući epidemiološke mjere, porodice su se okupile i ukazale na činjenicu da je proces traženja nestalih u ovoj zemlji dugotrajan i da se državne institucije moraju uključiti u ovaj proces, jer pitanje „Gdje je?“ zaslužuje odgovor.

Život u neznanju o sudbini najmilijih, i danas je surova stvarnost. Oružani sukobi, katastrofe, migracije i slično, često su uzrok razdvajanja porodica i nestanka hiljada ljudi u svijetu. Bez obzira na način na koji nestaju, svim porodicama nestalih osoba je jednaka patnja i život u neizvjesnosti o sudbini njihovih najmilijih.

Međunarodni dan nestalih osoba, 30. august prilika je da se podsjetimo svih nestalih osoba i iskažemo podršku nestalim, koje još uvijek nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo da znaju istinu o svojim najmilijima, i pokažemo porodicama nestalih osoba da nisu same u svojoj boli.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH smatra se da je u našoj zemlji nestalo oko 32.000 osoba, a još se traga za oko 7.400 nestalih.